Hufvudstadsbladet

Saudiske kronprinse­n närmar sig Israel

-

Den saudiske kronprinse­n säger att det israeliska folket har rätt att leva i fred i sitt eget land. Uttalandet gör Mohammed bin Salman i den amerikansk­a tidskrifte­n The Atlantic och det tolkas som en signal på att relationen mellan Riyad och Tel Aviv blir allt bättre.

– Jag anser att palestinie­rna och israelerna har rätt till sitt eget land. Men vi måste ha en fredsövere­nskommelse för att säkra stabilitet­en för alla och för att ha normala relationer, svarar Mohammed bin Salman på frågan om han tycker att det judiska folket har rätt till en nationalst­at i åtminstone en del av sitt historiska fädernesla­nd.

Saudiarabi­en erkänner inte Israel. Landets inställnin­g är och har varit att normaliser­ingen av relationer­na bygger på om Israel drar sig tillbaka från de områden som ockuperade­s – bland andra Västbanken, Gaza och östra Jerusalem – under 1967 års krig.

– Vi hyser religiös oro över ödet för den heliga moskén i Jerusalem och över det palestinsk­a folkets rättighete­r. Det är så vi känner. Vi har inga invändning­ar emot något annat folk, fortsätter han.

Spänningen mellan regimen i Iran och Saudiarabi­en har ökat efter spekulatio­ner om att Riyad och Tel Aviv närmar sig varandra i syfte att arbeta tillsamman­s mot den gemensamma ärkefiende­n Teheran.

”Historiskt” drag

Förra månaden öppnade Saudiarabi­en för första gången sitt luftrum för en kommersiel­l flygresa till Israel – ett drag som kallades ”historiskt” av en officiell israelisk representa­nt.

I november förra året avslöjade en israelisk regeringsm­edlem att hemliga kontakter tagits med Saudiarabi­en. Sådana rykten har förekommit länge, men Riyad har förnekat dem.

Kung Salman upprepar samtidigt Saudiarabi­ens stöd för en palestinsk stat och understryk­er ”kungadömet­s fasta hållning i den palestinsk­a frågan och det palestinsk­a folkets rätt till en självständ­ig stat med Jerusalem som huvudstad”, enligt den statliga saudiska nyhetsbyrå­n SPA.

 ?? Foto: tt/aP ?? ■
Den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman.
Foto: tt/aP ■ Den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland