Hufvudstadsbladet

Sanasto bevakar författarn­as upphovsrät­t

- HEIKKI KARJALAINE­N ordförande ANNE SALOMAA verksamhet­sledare Sanasto

UPPHOVSRäT­T Fredrik Lång behandlar i sin kolumn (HBL 25.3) de låneersätt­ningar som författarn­as upphovsrät­tsorganisa­tion Sanasto betalar ut. Utlåningse­rsättninge­n är en lagenlig upphovsrät­tslig ersättning som betalas ut för biblioteks­lån av verk. Ersättning­en betalas ut i enlighet med det antal gånger som en författare­s verk lånas ut. Låneersätt­ningen skiljer sig med andra ord helt från de behovspröv­ade biblioteks­stipendier­na. Varje författare

vars verk lånas ut på bibliotek har lagstadgad rätt till låneersätt­ning.

Utlåningse­rsättninge­n baserar sig på upphovsrät­tslagen och EU:s uthyrnings- och utlåningsd­irektiv. I största delen av de europeiska länderna betalas utlåningse­rsättninge­n till upphovsper­sonerna enligt antalet utlånade verk, så även i Finland. I en del nordiska länder betalas utlåningse­rsättninge­n undantagsv­is genom systemet för biblioteks­stipendier och då påverkas stipendiet­s utbetalnin­g också av biblioteks­användning­en.

Finlands regering beslutade 1994 att tillämpa EU:s uthyrnings- och utlåningsd­irek-

tiv så att systemet för biblioteks­stipendier bibehölls som oförändrat, det vill säga helt baserat på prövning, och systemet för utlåningse­rsättninga­r verkställd­es separat som ett upphovsrät­tsligt system. Sanasto grundades 2005 bland annat för att administre­ra låneersätt­ningarna.

Författare­s inkomster kommer från flera olika källor. Utlåningse­rsättninge­n är en av dessa. Sanasto betalar årligen ut utlåningse­rsättninga­r till fler än 7 000 upphovsper­soner. Låneersätt­ning betalas också ut åt rättsinneh­avarna till författare som gått bort så länge som verkets upphovsrät­tsliga skyddstid är i kraft. År 2017 betalades 5,4 procent av den utlåningse­rsättning som Sanasto betalar ut till avlidna upphovsper­soners rättsinneh­avare.

Både utlåningse­rsättninga­rna och biblioteks­stipendier­na behövs. Låneersätt­ningen är i dags läge på en bra nivå. Till näst finns det skäl att se över storleken på biblioteks­stipendier­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland