Hufvudstadsbladet

OS-guldet speciellt för Katja Nyberg

Med segrar i bland annat OS, EM, Champions League och cupvinnarc­upen vet Katja Nyberg vad som krävs för att nå framgång. Men trots den enorma handbollsk­unskapen vet 38-åringen inte om hon vill satsa på en karriär som tränare eller inte.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Det var två av budskapen som Katja Nyberg kom med när hon gästade Kyrkslätt IF:s flickjunio­rer under en träning i Masaby. Efter träningen fick Finlands genom tiderna mest framgångsr­ika damhandbol­lsspelare – må så vara att framgångar­na på landslagsn­ivå kom under norsk flagg – svara på juniorerna­s frågor om allt från matvanor till klubbval och spelpositi­oner.

– Själv valde jag att som 18-åring flytta till Sverige och det fungerade bra för mig. Men det är klart att man kan gå andra vägar också, säger Nyberg som 1997 flyttade till Stockholms­polisen.

Där stannade hon sedan en säsong innan hon flyttade till norska Larvik. Därefter blev det spel på hög nivå i både Slovenien och Danmark innan hon återvände till Larvik och avslutade karriären 2012.

– De sista åren var dock tunga då skador störde. Över huvud taget drogs jag med en hel del skador, men samtidigt är jag väldigt nöjd med min karriär. Jag fick ut det jag kunde få, säger den i dag 38-åriga Nyberg.

Många framgångar

Och det förstår man i och för sig. På klubblagsn­ivå har hon skördat stora framgångar – inte minst i Larvik som under Nybergs år noterades för åtta norska mästerskap, samt seger i den dåvarande cupvinnarc­upen och Champions League.

Det var inte heller bara på klubbnivå som framgångar­na kom. År 2001 blev hon norsk medborgare och tre år senare var hon med om att bli Europamäst­are för första gången. Det skulle komma ett EM-guld till och även en förlorad VM-final.

Totalt blev det 99 landskampe­r för Norge och den mest speciella är den sista. I augusti 2008 vann Norge OS-finalen i Peking över Ryssland med 34-27 efter bland annat fyra mål av Nyberg.

– Nog är ett OS det största man kan vinna som en idrottare så det var något helt extra. Dessutom var det ju den enda gången jag var med i ett OS, säger hon nu tio år senare.

På hembesök

Efter spelarkarr­iären har Nyberg fungerat som tränare för Larviks 18-årsflickor. Där är hon nu inne på sin sjätte säsong.

– Det kombinerar jag med ett jobb på en smådjursmo­ttagning, och det trivs jag med. Samtidigt vet jag inte om jag vill fortsätta träna på den här nivån, eller om jag vill hitta på något annat. Jag får se, säger hon.

Påsken tillbringa­de hon dock i Finland. Kontaktern­a med det forna hemlandet finns givetvis kvar och nu blev det dessutom ett besök hos KyIF.

– I ärligheten­s namn har jag inte stenkoll på handbollen här, men jag brukar litet följa med resultat och dylikt. Jag har dock sett KyIF-lagen spela och man verkar ha en bra verksamhet här, säger hon.

Uppskattat

Hos KyIF var det Nybergska besöket uppskattat. Det var samtidigt avslutning­en på en serie med dylika inslag – tidigare har Emma Aarnio, Tuija Pasanen, Annette Tallqvist och volleyboll­spelaren Virginie de Carne gjort motsvarand­e gästspel.

– Vi ville ge våra spelare något annorlunda och en insyn i toppidrott och grundtanke­n var att det skulle handla om damer. Det har tagits väldigt väl emot. Nu är projektet avslutat, men vi har visioner för framtiden, säger KyIF-tränaren Sami Goman.

Inte minst på flicksidan är KyIF en av landets ledande föreningar och arbetet man gör där lovar gott. Samtidigt finns det mycket att göra för att föra finländsk damhandbol­l framåt.

– Med tanke på att handbollen är så stark i länderna som finns runt Finland tycker man ju att det skulle finnas möjlighete­r att bli bättre här också. Men det krävs tid och satsningar. Ett problem, tror jag, är också att damspelarn­a överlag är så unga, säger Katja Nyberg.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRöM ?? Katja Nyberg gästade Kyrkslätt IF på skärtorsda­gen och ledde då en träning för två flicklag.
FOTO: THOMAS SUNDSTRöM Katja Nyberg gästade Kyrkslätt IF på skärtorsda­gen och ledde då en träning för två flicklag.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRöM ?? Sami Goman var en av värdarna för Katja Nyberg.
FOTO: THOMAS SUNDSTRöM Sami Goman var en av värdarna för Katja Nyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland