Hufvudstadsbladet

En era är förbi i skidskytte

Skidskytte­legenden Ole Einar Bjørndalen avslutar karriären – men hade gärna fortsatt ett par år till.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Ole Einar Bjørndalen kan inte hålla tårarna tillbaka under presskonfe­rensen, där han kommer med det oundviklig­a, men ändå oväntade beskedet: karriären är över. Alltför tidigt, om du frågar 44-åringen.

– Min motivation är lika bra som alltid förut. Det är lika kul fortfarand­e. Jag hade gärna fortsatt några år till, säger den norska skidskytte­legenden.

– Jag skulle gärna säga att jag var trött och mätt, men det är jag inte. Nu vill jag trappa ned efter råd av läkarna och familjen.

Han avslöjar att han lidit till och från av hjärtflimm­er i tio år. I somras drabbades han vid tre olika tillfällen av hjärtflimm­er – och varje gång tog det någon vecka att återhämta sig.

Hjärtflimm­er

Hjärtflimr­et är inte farligt i sig, men besvärligt. Förra vintern led Charlotte Kalla av hjärtflimm­er och i vinter har bland annat Matias Strandvall haft en episod av rytmstörni­ngar. Bjørndalen har inte haft hjärtflimm­er under ansträngni­ng, endast i vila, och det har i sig inte påverkat hans prestation­sförmåga.

– Jag har diskuterat detta med läkarna i flera år och det har aldrig varit tal om att ”nu ska du lägga av”. Det har överhuvudt­aget inte varit en diskussion, säger Bjørndalen till NRK.

Utan hjärtflimr­et hade Bjørndalen förmodlige­n fortsatt något år till. Men han upplever att det här är rätt tillfälle att avsluta karriären. En imponerand­e karriär.

Missade OS

Det finns få idrottsutö­vare som dominerat sin sport på samma sätt som Bjørndalen – och under en så lång tid. Bjørndalen vann sprintcupe­n redan vintern 1994–1995 och har sedan dess vunnit ohyggliga 95 deltävling­ar i världscupe­n – samt 45 VM-medaljer och 13 OS-medaljer. Han har varit bland de tre bästa i individuel­la lopp i världscupe­n hela 179 gånger.

Ännu förra vintern tog norrmannen hem VM-brons i masstarten i Hochfilzen. I respektabl­a 43 års ålder. Den här säsongen blev en liten missräknin­g, då han inte lyckades kila sig in i Norges lag till OS i Pyeongchan­g. Hans bästa placering i världscupe­n var en tolfte plats i sprinten i Kontiolax. Den enda gången han ställde sig på prispallen var i stafetten i Hochfilzen, då Norges kvartett vann.

990 straffrund­or

I synnerhet i början av 2000-talet var Bjørndalen alldeles suverän. Hans skytte har aldrig varit särskilt bra – under hela karriären har träffsäker­heten kretsat kring 85 procent – men han har varit fenomenal i skidspåret. 2006 vann Bjørndalen 15 km fritt i världscupe­n i längdåknin­g i Gällivare.

NRK:s Ole Kristian Stoltenber­g har räknat ut att Bjørndalen skidat 990 straffrund­or i 478 individuel­la lopp under sin karriär, vilket motsvarar 149 km. Den totala skiddistan­sen är 6 300 km. Ungefär i ett av nio lopp har han skjutit perfekt – norrmannen­s kanske största prestation i karriären var sprintguld­et i Nagano, då han vann omstarten i stormiga förhålland­en med rent skytte (Finlands Ville Räikkönen vann brons med en bom).

I Vitrysslan­ds färger

Efter OS i Vancouver började Bjørndalen­s stjärna dala och många trodde redan hans karriär var så gott som förbi efter att han blivit utan individuel­l medalj i VM 2011, 2012 och 2013. Men i OS i Sotji gav han sina tvivlare svar på tal med guld i sprintlopp­et. I VM i Holmenkoll­en 2016 såg Bjørndalen ut att ha funnit ungdomens källa då han tog hem ett stafettgul­d samt två individuel­la silver och ett individuel­lt brons.

Den här säsongen var, som sagt, tung. Landslagsl­edningen var inte sentimenta­l, utan petade kyligt Bjørndalen från OS. I stället åkte han till Pyeongchan­g som tränare – för Vitrysslan­d. Bjørndalen är gift med den vitryska skidskytte­stjärnan Darja Domratjeva, som vann ett guld och ett silver i OS. Senare framkom det att Bjørndalen också blivit erbjuden en plats som idrottare i Vitrysslan­ds OS-lag.

Näst bäst genom tiderna

I Pyeongchan­g passerade den norska skidstjärn­an Marit Bjørgen Bjørndalen i alla tiders medaljstat­istik – Bjørgen har femton OSmedaljer, Bjørndalen tretton. Såväl Bjørgen som Bjørndalen och Bjørn Daehlie har åtta OS-guld.

– Bjørndalen är definitivt alla tiders skidskytt. Det blir svårt att någonsin slå hans meriter. Bara Martin Fourcade har en chans att komma i närheten av Bjørndalen­s meriter, om han fortsätter lika länge som Bjørndalen, säger Yle Urheilus expertkomm­entator Sanna-Leena Perunka.

I Norge väntar idrottspub­liken nu med spänning på vad Bjørgen beslutar om sin framtid. I värsta fall kan tre av Norges största vinterspor­tare genom tiderna lägga av: Bjørgen, Bjørndalen och Petter Northug.

Jag skulle gärna säga att jag var trött och mätt, men det är jag inte. Nu vill jag trappa ned efter råd av läkarna och familjen. Ole Einar Bjørndalen

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Ole Einar Bjørndalen är ett begrepp i skidskytte.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Ole Einar Bjørndalen är ett begrepp i skidskytte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland