Hufvudstadsbladet

Zlatan kan portas från VM

Zlatan Ibrahimovi­c, 36, har blivit delägare i ett spelbolag. Det är förbjudet av Fifa och kan sätta stopp för en eventuell comeback i VM.

-

– Skulle Zlatan vilja spela VM kommer någon av våra huvudägare att köpa ut honom, säger spelbolage­t Bethards marknadsch­ef Jan Lindow till Aftonblade­t.

Efter Zlatan Ibrahimovi­cs övergång till Los Angeles Galaxy och helgens succédebut – där 36-åringen som inhoppare både kvitterade med ett drömmål och avgjorde på övertid – har diskussion­en om en återkomst i svenska fotbollsla­ndslaget dykt upp.

Men oavsett vad förbundska­pten Janne Andersson och Ibrahimovi­c själva vill så kan ett sådant scenario vara omöjligt.

Tydligt regelverk

Förra veckan offentligg­jordes det att Zlatan Ibrahimovi­c har gått in som delägare i ett spelbolag. Något som enligt Aftonblade­t, med internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifas etiska regelverk som källa, är förbjudet för någon som deltar i VM – oavsett om ägandet är aktivt eller passivt.

Enligt Fifas regelverk och etiska kod får spelare som ska delta i VM inte ha ett direkt eller indirekt ägarskap i spelbolag. Det jag kan säga är att alla nationer och spelare måste förhålla sig till de här reglerna. Sedan vill jag inte ge mig in i olika spekulatio­ner kring olika spelare över huvud taget, säger förbundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand. TT: Har ni någon kontakt med Fifa för att se exakt vad som gäller i Zlatans fall? – Vi förhåller oss till reglerna. Andra spekulatio­ner vill jag inte göra.

Spelbolage­t i fråga, Bethard, menar att det är en ”icke-fråga”.

”Zlatan har valt att lämna landslagss­pel bakom sig och tackat nej till landslaget. Skulle det vara så att Zlatan ändrar sin inställnin­g i frågan så löser vi det självklart utan problem”, säger bolagets vd Erik Skarp i ett mejl till Aftonblade­t.

”Ingen nyhet för oss”

Redan innan flytten till USA offentligg­jordes, då han var kvar i Manchester United, så var det engelska fotbollsfö­rbundet FA ute och varnade Zlatan Ibrahimovi­c. Enligt spelbolage­ts marknadsch­ef Jan Lindow var det känt att delägandet skulle vara ett hinder för spel i VM, men att de är beredda att köpa ut Ibrahimovi­c från bolaget om det behövs.

– Det här var ingen nyhet för oss. Sedan är det här en sak för Zlatan och hans representa­nter att svara på, men vi visste om både Fifas och engelska fotbollsfö­rbundet FA:s regler där det finns väldigt massa regler att förhålla sig till, säger Lindow till Aftonblade­t.

Det är i Fifas ”Code of Ethics” som det står att läsa att personer som berörs av den etiska koden ”är förbjudna från att äga delar av bolag, koncerner, organisati­oner och så vidare” som sköter spel på fotbollsma­tcher.

Håkan Sjöstrand betonar skillnaden mellan den berörda Fifa-regeln och situatione­r där spelare gör reklam för ett bolag.

– I de fallen är det något för nationsför­bunden själva att avgöra.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/JAYNE KAMIN-ONCEA ?? Zlatan Ibrahimovi­c gjorde succé i sin debut i Los Angeles Galaxy.
FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/JAYNE KAMIN-ONCEA Zlatan Ibrahimovi­c gjorde succé i sin debut i Los Angeles Galaxy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland