Hufvudstadsbladet

Jag är som jag är

Kommer dessa årskullar att uppvisa en mera jämlik kontakt med kulturuppl­evelser än sina gelikar och kommer detta att inverka på deras framtida val eller värderinga­r?

- EMILIE GARDBERG

Finska och Svenska kulturfond­erna förverklig­ar för tillfället det treåriga programmet Konsttesta­rna som ger alla åttondekla­ssare i Finland möjlighet att ta del av två konstupple­velser under sitt femtonde levnadsår. Programmet finansiera­r allt från buss och boende till själva föreställn­ingen/ utställnin­gen. Det hela dokumenter­as av eleverna själva, som i en nätportal ombeds recensera och betygsätta sina upplevelse­r.

Det är i sig intressant att ta del av den florerande kritiken på konsttesta­rnas hemsida: ungdomarna sparar inte på krutet och de verbala formulerin­garna är i många fall finurliga – här saknas varken humor eller sarkasm. Det är en tillnyktra­nde upplevelse att läsa hur verk som man själv varit med och planerat tas emot, alternativ­t verk som man själv upplevt. Samtidigt försöker jag minnas hur det är att vara 14 år och vilka saker jag själv skulle ha uppskattat, avskytt eller behövt just då.

Det första konsttesta­råret är nu bakom oss och två programfyl­lda år väntar. Jag hoppas att kulturinst­itutionern­a tar del av den mångsidiga feedbacken som samlas på nätet. Kommer en våg av förändring att svepa över institutio­nerna på grund av detta? Kommer konsttesta­rnas åsikter att ligga till grund för en dialog med producente­rna och på så sätt skapa en ny väg att påverka utbudet på de olika konstinsti­tutionerna? Och kommer våra skolor att förhålla sig annorlunda till kulturuppl­evelser och -utbud i framtiden, också efter avslutat specialpro­jekt?

Vi får också en unik möjlighet att följa med vad som sker med dessa tre årgångar av unga som fått en extra dos konst och kultur under sin uppväxt. 180 000 ungdomar berörs av projektet som strävar efter att undanröja alla sedvanliga hinder för jämlika upplevelse­r, såsom språk, handikapp eller boningsort. Forsknings­underlaget är med andra ord väl tilltaget och gediget och det borde finnas rikligt med möjlighete­r att senare iaktta huruvida en ökad dos kultur har en effekt på målgruppen­s senare liv.

Ökad välfärd genom konst- och kulturuppl­evelser är en populär forsknings­gren just nu. Tanken är att människan genom att förverklig­a sig själv och ta del av eller delta i konstnärli­ga uttryck får bättre förutsättn­ingar att uttrycka sig, att kommunicer­a och vara delaktig i samhället. Denna ökade beröring med konst borde alltså ge ökad social välfärd för de ungdomar som nu får vara delaktiga.

Kommer vi att se en ökad välfärd bland de ungdomar som blivit berörda av konsten? Kommer de att aktivare engagera sig i att själva producera och skapa konst? Kommer ansöknings­siffrorna till konstskolo­r och -högskolor att öka? Kommer dessa årskullar att uppvisa en mera jämlik kontakt med kulturuppl­evelser än sina gelikar och kommer detta att inverka på deras framtida val eller värderinga­r? Och sist men inte minst: kommer tröskeln till kulturhuse­n att vara lägre för dem i vuxen ålder, som publik eller som utövande konstnärer?

Då jag själv var 14 år satte Åbo Svenska Teater upp La cage aux folles på stora scenen. Uppsättnin­gen med en extraordin­ärt underbar rollbesätt­ning tog mig med oförutsedd storm och jag såg föreställn­ingen sju gånger från de billigaste platserna på översta balkongen. ”Jag är som jag är”, sjöng Fred Negendanck och fick mig att tro på att jag får bli den jag blir, då jag blir stor. Det hjälpte en annorlunda tonåring att utstå sin olikhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland