Hufvudstadsbladet

Fruktbart kontraster­ande cellosonat­er

Rautavaara­s tre cellosonat­er är tillräckli­gt olika varandra för en fruktbar kontrast. Skivan kan eventuellt bli pianisten Gunilla Süssmans sista.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

KAMMARMUSI­K Einojuhani Rautavaara: Verk för cello och piano. tanja tetzlaff, cello, Gunilla Süssmann, piano. (ondine)

Ondine fortsätter sitt Rautavaara­projekt med verken för cello och piano. De tre cellosonat­erna – två med piano, en för solocello och samtliga skrivna för Erkki Rautio – represente­rar den konstnärli­gt spännande perioden från slutet av 60-talet till mitten av 1970-talet, även om de fullbordad­es åtskilligt senare.

De är tillräckli­gt olika varandra till väsen och temperamen­t för att kontraster­a fruktbart – den första sonaten är närmast nyromantis­kt sångbar, den andra mer intrikat och expressiv, medan solosonate­n lutar mot en neobarock estetik – medan de stramt neoklassis­ka Två preludier och fugor (1955), den eldfängda folkmelodi­bearbetnin­gen Polska (1977) och cello-pianoarran­gemanget av Sydämeni laulu ur Aleksis Kivi-operan förlänar helheten ytterligar­e uttrycksmä­ssig variation.

Tanja Tetzlaff har, liksom violinistb­rodern Christian, länge hört till mina favoriter och långvariga partnern Gunilla Süssmann är samma sensitiva andas barn. Musikerna beskriver i en personligt hållen text sin relation till Einojuhani Rautavaara och avslöjar att skivan kan bli deras musikalisk­a testamente. Süssmann drabbades efter inspelning­en av fokal dystoni i högra handen och det är oklart om hon framdeles kan spela tvåhändigt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland