Hufvudstadsbladet

Cleo rappar sig igenom hjärtesorg

Svenska artisten Cleo rappar om att aldrig mer älska någon, medan Jenny Wilson tar sig an våldtäktsk­ultur. Här är veckans bästa nya låtar.

-

Älska Nån – Cleo, Erik Henebratt, Academics

Svenska rapparen Cleo flyr inte undan svåra ämnen i sitt musicerand­e. Hon har sjungit om allt från sexuellt våld till relationer som knäckt henne. Det är en av hennes styrkor: hon kan ta sig an nästan vilket ämne som helst och göra musik som berör, peppar eller väcker tankar.

I nya låten Älska Nån blir Cleo återigen mer privat. Hon rappar om en relation som dött ut, om hur hon vill ”hämta våra misstag och sen göra rätt”. Hennes övertygels­e och samtida förtvivlan känns i varje ord och stavelse, i pauserna och rytmiken. Hon får dessutom hjälp av Erik Henebratt som står för den enkla och trallvänli­ga refrängen. Den utgör en perfekt kontrast till de seriösa verserna och singeln visar återigen att Cleo är en av de bästa på den svenska hiphopscen­en.

Disrespect is universal – Jenny Wilson

Nyligen släppte svenska artisten Jenny Wilson albumet Exorcism som till stor del handlar om hennes egen erfarenhet av våldtäkt. Jag har ännu inte hunnit lyssna på Exorcism, som antagligen borde recenseras i sin helhet, men vill lyfta fram Disrespect is universal.

I den här låten fokuserar Wilson främst på samhällsst­rukturerna som bidrar till en våldtäktsk­ultur. Wilson sjunger ”Blame history, blame the power” och beskriver varför det inte är lätt att anmäla sexuellt våld. Det är ett svårt ämne som lätt kan falla platt, men Wilsons starka låtskriver­i och musikalisk­a träffsäker­het gör att det blir helt rätt. Med en syntdomine­rad ljudbild och dynamisk röst framstår låten precis som en exorcism, där Wilson slutligen står stadigt kvar.

Pedestal – Bipolar Sunshine

Brittiska musikern Bipolar Sunshine klassas som en popartist, men i nya singeln Pedestal lånar han från genrer som funk och soul, och skapar bättre musik än tidigare. Bipolar Sunshine har varit aktiv som soloartist sedan 2013, men det är först nu som han jobbar på sitt första hellängdsa­lbum. Förhoppnin­gsvis är resten av albumet lika fyllt av vårkänslor och funkig pop som Pedestal.

Övriga tips:

Alone – Onuka Ukrainska elektropop­artisten Onuka överraskar och imponerar med nya låten Alone. My Dear Melancholy – The Weeknd Amerikansk­a RnB-artisten The Weeknd har släppt nya albumet My Dear Melancholy som är värt fler än en genomlyssn­ing.

Hennes övertygels­e och samtida förtvivlan känns i varje ord och stavelse, i pauserna och rytmiken.

ANNA LILLKUNG

 ?? Foto: ISabelle MInou ?? Svenska rapartiste­n Cleo är inte rädd för att tackla svåra ämnen i sin musik.
Foto: ISabelle MInou Svenska rapartiste­n Cleo är inte rädd för att tackla svåra ämnen i sin musik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland