Hufvudstadsbladet

Öppna trädgårdar hålls den 1 juli

Anmälnings­tiden till Öppna trädgårdar är i full gång och rekordmång­a trädgårdar vill vara med och visa upp sig den 1 juli. Bland de listade 700 grönområde­na finns allt från höghusgård­ar till offentliga parker i städer.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@hbl.fi

Det nationella evenemange­t Öppna trädgårdar växer och lockar allt flera deltagare. I år ordnas dagen den första söndagen i juli då det råder högsommars­tämning i trädgårdar­na. Specialtem­an är trädgården­s förändring och bevattning. Dessutom kan man på vissa ställen bekanta sig med trädgården­s helande inverkan, då trädgårdss­kötsel har en förebyggan­de effekt på många sjukdomar.

Evenemange­ts popularite­t har vuxit från år till år och i fjol deltog 550 besöksgård­ar. Redan nu finns över 700 trädgårdar listade på webbsidorn­a www.oppnatradg­ardar.fi men alla tidigare deltagare har inte bekräftat att de är med också i år, så det slutgiltig­a antalet kan variera något.

– Vi tar gärna med nya trädgårdar, allt från privata trädgårdar till höghusgård­ar och offentliga parker i städer. Alla som vill visa upp sin trädgård är välkomna med, säger vd Timo Taulavuori på Trädgårdsf­örbundet.

Anmälnings­tiden till evenemange­t har börjat på webbsidorn­a www. oppnatradg­ardar.fi där man också kan bekanta sig med redan befintliga besöksmål. Också sommarstug­eoch höghusgård­ar får komma med vid sidan om villaträdg­årdarna.

– Också många offentliga och kommersiel­la trädgårdar ordnar specialpro­gram under dagen. I en del parker ordnas det guidade rundvandri­ngar, i andra finns det bara en infodisk med broschyrer om parkens växter, förklarar Taulavuori.

Ett ständigt projekt

Årets tema är Trädgården är aldrig färdig men alltid värd att uppleva. Varje trädgård är full med levande tips om trädgårdss­kötsel, växter och hur man kan använda dem. Det bästa med evenemange­t är trädgårdsä­garnas genuina entusiasm och glädje över att dela sina erfarenhet­er med andra trädgårdse­ntusiaster.

I fjol lockade Öppna trädgårdar 60000 besökare. Responsen från dem som öppnade sin gård under temadagen var övervägand­e positiv och många har redan anmält sig till årets evenemang.

Taulavuori lyfter speciellt upp Lovisa och stadens aktiva trädgårdsf­örening, vars medlemmar varje år deltar i Öppna trädgårdar med många besöksmål.

– I fjol besökte jag Arboretum Magnolia i Lojo och det var en fantastisk­t fin park. Året innan var jag på en gammal bondgård i S:t Michel, där en hel familj hade engagerat sig i trädgårdss­kötsel. Det finns många intressant­a trädgårdar ända upp till norra Finland som är väl värda ett besök under dagen, säger Timo Taulavuori.

Öppna trädgårdar arrangeras av bland annat Svenska Trädgårdsf­örbundet den 1 juli klockan 12–17. Det är fritt inträde till de flesta trädgårdar, enstaka kommersiel­la parker med många besökare har fått tillstånd att begära en liten inträdesav­gift för att ordna med parkerings­övervaknin­g.

 ?? FOTO: öPPNA TRäDGåRDAR ?? ■
Det är en brokig skara trädgårdar som öppnar sina portar den 1 juli, en del satsar på specialeff­ekter som blommande stövlar, medan andra bara vill dela sitt trädgårdsi­ntresse med andra likasinnad­e.
FOTO: öPPNA TRäDGåRDAR ■ Det är en brokig skara trädgårdar som öppnar sina portar den 1 juli, en del satsar på specialeff­ekter som blommande stövlar, medan andra bara vill dela sitt trädgårdsi­ntresse med andra likasinnad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland