Hufvudstadsbladet

När kan barnet gå ensamt hem?

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

Trots att skolvägen är rak, det finns trafikljus vid alla korsningar och Santa Monica hör till de tryggaste platserna i Los Angeles skulle det inte komma på fråga att låta lågstadieb­arn gå ensamma till skolan. Alla barn skjutsas eller promeneras fram till skolbyggna­den. Samma sak gäller på eftermidda­gen, inget barn vandrar hem med en nyckel i ett band runt halsen. Även om föräldrarn­a tycker att det är bra för barnens självständ­ighet och mognad att gå hem från skolan själva är det strängt förbjudet. Mammor och pappor som utövar ”free range parenting” riskerar att bli anmälda till socialen och i värsta fall polisen för barnmissha­ndel. Jämfört med sina nordiska kompisar lever åttaåringe­n i USA antagligen ett mycket mer skyddat liv.

Det har inte alltid varit så här. På 1970-talet var det inte ovanligt att de amerikansk­a barnen lekte utan sina föräldrar i lekparker – något som i dag snarast skulle betraktas som kriminellt. 1971 gick 80 procent av alla amerikansk­a nioåringar ensamma till och från skolan. Tjugo år senare gjorde bara nio procent av barnen det.

Under president Ronald Reagans tid uppfattade­s samhället som farligare för barn. Reagan utlyste bland annat en nationell dag för försvunna barn. Det finns ingen statistik som visar att samhället skulle ha varit mindre farligt på 1970-talet än på 1990-talet eller i dag. En skillnad är att vi ser på barn som sårbarare och känsligare än för trettio–fyrtio år sedan. Antagligen på gott och ont.

Att det går att ge barn självständ­ighet och ändå skydda dem visar nu delstaten Utah, som är först i landet med att stifta en lag som inte straffar föräldrar som låter sina barn röra sig fritt. Tanken är att bedöma barn som individer, vissa klarar av att gå hem ensamma från skolan, andra inte. Uttrycket free range kids är för övrigt titeln på en bok av Lenore Skenazy, som lät sin nioåring åka tunnelbana ensam i New York City.

Än så länge följer vi åttaåringe­n till skolan, men det har hänt att vi åkt till affären och handlat mat medan han stannat ensam hemma med Skype öppet på datorn. Hittills har vi inte fått socialen på halsen och barnet har överlevt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland