Hufvudstadsbladet

En dröm att vara i final

-

■ Tidigt in på säsongen av Sveriges mästerkock märkte Erik Hammar och Adam Lund att de delade värderinga­r och hade samma syn på mat. De blev snabbt tajta, men att de skulle stå i final ihop var ingen självklarh­et. Första gången Erik Hammar mötte juryn gick det helt åt skogen, när hans blomkålspu­ré brändes i ugnen.

– Min rätt var så dålig att det inte var klokt, det är bland det äckligaste jag har lagat på flera år. Jag har ingen aning om varför jag lade den på tallriken, säger han.

Men tack vare att Erik Hammar kunde förklara för juryn vad som gått snett, visade han att han förstod matlagning och fick stanna i tävlingen. Även Adam Lund var osäker inför att möta juryn första gången.

– Jag trodde inte att jag skul- le få ett förkläde när jag sökte på audition. Att jag nu ska stå i final känns ganska absurt, säger han.

Under semifinale­n fick de tävlande inte bara laga mat, utan även presentera en kokboksidé. Vinnaren får förutom prispengar även sin bok utgiven.

Adam Lund vill göra en kokbok där han kombinerar recept och teknik, med mottot ”Ge en man en fisk så äter han för en dag, ge honom ett fiskenät så äter han för ett liv”. Han är nyligen fyllda 23 år och har följt Sveriges mästerkock sedan den första säsongen.

– Jag var horribel när jag började laga mat men det som drev mig framåt var att jag ville förstå varför jag var så dålig. Det är

 ?? FOTO: TT/ANDERS WIKLUND ?? Adam Lund var tvungen att visa sina kunskaper i en utslagstäv­ling med bönor som huvudingre­diens, medan Erik Hammar gick direkt till final.
FOTO: TT/ANDERS WIKLUND Adam Lund var tvungen att visa sina kunskaper i en utslagstäv­ling med bönor som huvudingre­diens, medan Erik Hammar gick direkt till final.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland