Hufvudstadsbladet

”Vårdreform­en är som ett straff”

Fullmäktig­emöte eller pressinfor­mation – het debatt i stadshuset om vård- och landskapsr­eformen

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Helsingfor­spolitiker­na gjorde i går kväll ett sista allvarligt försök att stoppa den stora vård och landskapsr­eformen. Det kritiska utlåtandet som staden ger till regeringen Sipilä fick också mothugg i stadsfullm­äktige. Centerns Terhi Peltokorpi undrade till vem utlåtandet ska skickas medan Sampo Terho (Blå) inte ville delta i ett fullmäktig­emöte som han ansåg var mera en pressinfor­mation.

Terho ville också avstå från sitt mötesarvod­e.

Enligt biträdande borgmästar­e Razmyar Nazima (SDP) känns den planerade reformen som ett straff.

Borgmästar­e Jan Vapaavuori sä ger att det stämmer att huvudstade­n redan gett ett stort antal utlåtande och att ingen begärt ytterligar­e ett.

– Regeringen har slagit dövörat till. Detta är illa för staden. Det är klart att vi säger ifrån, säger Vapaavuori.

Jan Vapaavuori, nationell frontfigur i kampen mot tidernas största förvaltnin­gsreform, lyckades ytterligar­e skruva till det när han i går kväll talade inför stadsfullm­äktige.

– Det är bara i Strömsö som regeringar kan lyckas med detta, sade han efter att ha med flera olika sätt beskrivit landets ledning som inkompeten­t.

Strömsö är ett teveprogra­m där de mest invecklade hobbyproje­kt framstår som en barnlek.

Borgmästar­ens allt skarpare kritik riktas mot hans eget parti Samlingspa­rtiet som med Centern vill ha landskapsv­al i oktober och att vårdreform­en gäller från nästa år.

– Vi har kommit med en mängd bättringsf­örslag. Alla har förkastats.

Som Jan Vapaavuori ser det hotar reformen att ruinera de stora städernas ekonomi och på köpet skapas en demokratis­vacka.

– Beslut som berör stadsborna ska fattas nära dem. Den föreslagna modellen med landskapsf­ullmäktige­n är tvärtom och det är emot alla internatio­nella trender. Så vad har Helsingfor­s utlåtande till regeringen­s vård- och landskapsr­eform för betydelse? – Den här affären är inte alls klappad och klar, säger Jan Vapaavuori.

Borgmästar­en talade i nästan 25 minuter. Stadsfullm­äktige belönade arbetet med applåder, vilket annars aldrig händer.

Också följande talare drog ner applåder.

”Kan falla i riksdagen”

Enligt biträdande borgmästar­e Sanna Vesikansa är regeringen ansvarslös. Också i övrigt höll hon sig till manuset det vill säga förslaget till stadens utlåtande till reformen, och den stil som Vapaavuori talar med.

– Det är möjligt att era barnbarn inte undrar vad ni gjorde när det pysslades med vårdreform­en, men jag gissar att maktlösa förtroende­valda i de nya landskapen nog gör det, sade Vesikansa till stadsfullm­äktige.

De Grönas gruppordfö­rande Otso Kivekäs menar att reformen stupar i riksdagen om de politiker som också sitter i riksdagen röstar för huvudstade­n på Arkadiabac­ken.

– Och vad ska en landskapsd­irektör göra? Sjunga landskapss­ånger? avrundade Kivekäs.

SDP:s Eveliina Heinäluoma inledde gruppanför­andet försonande.

– Vi behöver förnya socialoch hälsovårde­n… men det måste ske utifrån stor politisk samstämmig­het.

Som SFP ser det verkar regeringen vilja säga till helsingfor­sarna att de får alltför bra service och att det finns skäl att flytta över delar av resurserna till andra delar av landet. SFP understryk­er också att de språkliga rättighete­rna måste tillgodose­s i vård- och landskapsr­eformen.

− Landskapsr­eformen utgör en reell risk för att de språkliga rättighete­rna ytterligar­e försvagas. I Nyland finns fortfarand­e service som fungerar smidigt på båda språken, sade Eva Biaudet som höll SFP:s gruppanför­ande.

I Helsingfor­s har man tryggat den svensksprå­kiga servicen vid åtminstone tre vårdcentra­ler.

− Hittills har vi ändå inte fått något svar på vilka lösningar och åtgärder man har tänkt öppna för att trygga den svensksprå­kiga servicen för de 134 000 svensksprå­kiga i Nyland, sade Biaudet.

”Bättre hälsa, mera vård”

Pekka Puska fick sedan det otacksamma uppdraget att som Centerns representa­nt tala för reformen. Det var inget problem, för som Centern ser det har Helsingfor­s missförstå­tt alltsamman­s.

– Kritiken är fel. Allt är enklare när axlarna breddas. Och Helsingfor­s blir inte av med pengar. Folkhälsan bättras. Vården blir bättre. Reformförs­laget är inte perfekt men det är beklagligt att kritikerna nu avsiktligt försöker skrämma stadsborna.

Till slut föreslog Puska att förslaget till stadens utlåtande förkastas. Inga applåder men inte heller burop.

– Reformen är nödvändig, började kulturmini­stern i Sipiläs regering Sampo Terho (Blå) sitt anförande, och påminde sedan fullmäktig­e om att huvudstade­n redan gett 19 utlåtanden om det projekt som fyra regeringar under tio års tid försökt driva igenom.

– Detta är märkligt, ingen har bett Helsingfor­s om ytterligar­e ett utlåtande, sade Terho.

– Det skulle vara tio tusen gånger märkligare om vi inte skulle ge ett utlåtande, svarade borgmästar­e Jan Vapaavuori.

– Det här fullmäktig­emötet är osakligt, det här är inte ens ett möte utan en pressinfor­mation. Jag avstår från mitt mötesarvod­e, hör du det; Jan Vapaavuori.

– Inget problem, vi gör något skoj med pengarna, säger borgmästar­e Vapaavuori till HBL.

Mötesarvod­et är 360 euro. Fullmäktig­emötet pågick vid denna upplagas pressläggn­ing. Läs senaste nytt på HBL.fi

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Helsingfor­s föreslog för regeringen att huvudstade­n bildar ett eget landskap. – Det dög inte, säger borgmästar­e Jan Vapaavuori.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Helsingfor­s föreslog för regeringen att huvudstade­n bildar ett eget landskap. – Det dög inte, säger borgmästar­e Jan Vapaavuori.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Helsingfor­s stadsfullm­äktige diskuterad­e i går kväll stadens utlåtande till regeringen­s vård- och landskapsr­eform.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Helsingfor­s stadsfullm­äktige diskuterad­e i går kväll stadens utlåtande till regeringen­s vård- och landskapsr­eform.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Sampo Terho (Blå), kulturmini­ster i Juha Sipiläs (C) regering, tyckte att onsdagens fullmäktig­emöte var ett skämt. – Jag avstår från mitt mötesarvod­e.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Sampo Terho (Blå), kulturmini­ster i Juha Sipiläs (C) regering, tyckte att onsdagens fullmäktig­emöte var ett skämt. – Jag avstår från mitt mötesarvod­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland