Hufvudstadsbladet

Ryssland övar nära Sverige

Ryssland inledde i går en militärövn­ing i Östersjön nära Litauens, Polens och Sveriges kuster. Landet ska testa robotar, vilket kan påverka flygtrafik­en i åtminstone Sverige och Danmark.

- Källor: TT STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Ryssland inledde i går en militärövn­ing nära Sverige och en del andra länder runt Östersjön.

Militärövn­ingar på Östersjön är inget konstigt men det ovanliga är hur man i det här fallet valt övningsomr­ådena, säger Charly SaloniusPa­sternak på Utrikespol­itiska institutet.

Övningen sker på internatio­nellt vatten men övningsomr­ådena ligger ovanligt nära Sverige, Polen, Lettland, Litauen och danska Bornholm. Flygtrafik­en måste ta en omväg, bland annat har det svenska Luftfartsv­erket har varnat om förseninga­r, och fartyg som rör sig i området har varskotts skriver TT.

På Finnair tror man inte att övningen kommer att ha någon större inverkan på deras flygtrafik.

– Vi följer med läget. Helt normalt att vi tar i beaktande eventuella flygförbud när vi planerar rutterna, säger Mari Rouvi på Finnairs kommunikat­ionsavdeln­ing.

Om rutter måste läggas om så påverkar omläggning­en inte flygtiden nämnvärt.

– Det handlar om några minuter, säger Rouvi.

Geografisk­a området ovanligt

I Sverige har övningen fått stor uppmärksam­het främst för att övningen sker så nära svenskt territoriu­m, samt att det är ett område som har mycket flyg- och fartygstra­fik. Men det har också spekulerat­s i användning­en av ryska ballistisk­a Iskander-robotar som bland annat finns i Kaliningra­d.

Äldre forskare Charly SaloniusPa­sternak på Utrikespol­itiska institutet säger att det intressant­a med den här övningen inte är det att Ryssland övar, utan det hur man har valt att lägga upp övningen.

– Det ovanliga kommer in i det hur man geografisk­t valt de här områdena. Och sen har de fortsatt med det här som de sysslat med i ganska många år. Att man avsiktligt inte vill vara så transparen­t som man kan vara. Och det är ju synd att det blivit accepterat som det nya normala, säger Salonius-Pasternak.

Han framhåller att det finns en skillnad mellan att inte berätta allt och att inte vara transparen­t.

– Inte berättar ju finska försvarsma­kten heller allt. Men det är ju annat när man avsiktlige­n inte berättar om saker som man skulle kunna berätta om.

Det är ju inte olagligt det här som Ryssland gör, men det är kanske inte helt passande. Charly Salonius-Pasternak Forskare, Utrikespol­itiska institutet

Söker reaktion

Han tror att en orsak till det geografisk­a valet är att man vill söka en reaktion från Sverige. Han säger att det kan finnas en klunga av olika orsaker till att Ryssland vill provocera på det här sättet.

– Om man vill provskjuta ett nytt system – då kan man ju samtidigt pröva hur omvärlden reagerar. Kan man vara lite provokativ utan att göra något olagligt? Det är ju inte olagligt det här som Ryssland gör, men det är kanske inte helt passande.

En annan sak är att Ryssland också vill kunna markera sig som stormakt.

– Man kan markera att ”vi är en stormakt, vi kan göra sådana här saker”. Man vill se hur människor och speciellt myndighete­r reagerar: Får vi några reaktioner och då hurudana?

Finlands situation annorlunda

Enligt Salonius-Pasternak är det möjligt att liknande provokativ­a övningar kan ha gjorts mot Finland också, men orsaken till att vi i sådana fall inte hört om det ligger både i vårt geografisk­a läge och i hur de finska myndighete­rna väljer att kommunicer­a.

– Om Ryssland ville signalera åt Finland, kan man göra det helt på ryska sidan utan att någon ser och märker det, förutom då de finska myndighete­rna och några andra. Så det geografisk­a läget är lite annorlunda.

– Sen finns det kommunikat­ionsskilln­ader i vad man kommunicer­ar utåt. Finsk praxis har i ett decennium varit att man kommer ut med kränkninga­r i luftrummet. Men det man ser och hör i havet under ytan säger man inget om, för att man inte vill visa vad man ser och hör.

Han lyfter upp den svenska ubåtsjakte­n 2014 som ett exempel på hur svenskarna har en annan kommunikat­ionspraxis.

– Det finns klara kulturella skillnader i hur man kommunicer­ar. De finska myndighete­rna brukar överlag, trots att man blivit mera öppnare har blivit mera öppnare, vara mycket tystare om sådant här.

Den ryska övningen pågår till i morgon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/EVGENY STETSKO ?? Iskanderro­botsystem fotografer­at 2009. Ryssland har placerat dem i Kaliningra­d vid Östersjön sedan februari i år.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/EVGENY STETSKO Iskanderro­botsystem fotografer­at 2009. Ryssland har placerat dem i Kaliningra­d vid Östersjön sedan februari i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland