Hufvudstadsbladet

Saarinen siktar på ledarskap inom idrotten

Aino-Kaisa Saarinen planerar för fullt livet efter toppidrott­skarriären.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Alpensia, 25 februari 2018. Marit Bjørgen defilerar i mål som suverän etta och blir med sin fjortonde OSmedalj alla tiders vinterolym­pier. Ett par minuter senare skidar Krista Pärmäkoski i mål och tar silver i 30 km klassiskt – efter att Schweizs Teresa Stadlober valt fel skidspår.

Ytterligar­e sex minuter senare passerar Aino-Kaisa Saarinen mållinjen som tjugonde kvinna. Saarinen – tillsamman­s med Mika Myllylä och Marja-Liisa Kirvesniem­i Finlands mest framgångsr­ika längdåkare någonsin – avslutar sitt fjärde OS utan fanfarer.

Där och då fattar hon sitt beslut. Elitkarriä­ren är över.

– Då jag klädde på mig saknades den där känslan som fanns ännu i Lahtis – att såklart vill jag fortsätta. Då insåg jag att det var det, säger hon till HBL.

Tung säsong

Nästa år är det VM i Seefeld i Österrike. För första gången sedan 1999 är Saarinen – femtonfald­ig OS- och VMmedaljör – inte med.

– Det är fina spår i Seefeld och 10 km klassiskt står på programmet, men jag vet hur mycket jobb som krävs – och det fungerar inte om glöden saknas. Jag skulle kunna vara i topp tio, men för att vara bättre än så krävs det en väldig passion för att ta sig igenom de svåra stunderna.

Hon beskriver sin sista säsong med ett ord: tung. Vinterspel­en i Pyeongchan­g blev en liten besvikelse, inte minst då damernas stafettlag slutade fyra och blev utanför prispallen. Ytterligar­e en mästerskap­smedalj hade krävts för att Saarinen skulle ha passerat Myllylä och Kirvesniem­i alla tiders statistik.

– Det har varit ganska slitsamt att resa omkring med ett litet barn. I synnerhet var resan till Korea krävande, säger Saarinen, mamma till Amanda, snart två år.

FM i Taivalkosk­i kvar

Efter OS blev det ytterligar­e sex starter i världscupe­n för Saarinen. Höjdpunkte­n var nionde plats på favoritstr­äckan 10 km klassiskt inför hemmapubli­ken i Lahtis, en vecka efter OS. I helgen gör hon sina sista lopp som elitåkare i FM i Taivalkosk­i.

– Det har varit kul att skida de sista tävlingarn­a. Men det har varit en lång säsong. Jag kommer mest av allt att vara trött efter att FM är över.

Saarinen tog sina första stafettmed­aljer redan i OS i Turin 2006 – men det var i VM i Liberec som hon slog igenom ordentligt. Med tre guld och ett brons var hon skiddrottn­ingen 2009.

– Allting lyckades bra i Liberec, men förstås betyder alla mina mästerskap­smedaljer mycket för mig. Jag har många trevliga minnen.

Ser ljust på framtiden

I VM i Val di Fiemme 2013 hamnade Saarinen i onåd hos dåvarande förbundska­ptenen Magnar Dalen och skidade bara en sträcka. Men följande år fick hon sin revansch med två lagsilver och en fjärde plats individuel­lt i OS i Sotji.

– Vi hade en härlig laganda i Sotji. Förutom våra medaljer tog vi också flera bra placeringa­r, som visade att det finns gott om potential och lade grund för de senaste årens framgångar, säger Saarinen, som i synnerhet gjort sig känd som en mästerskap­såkare.

Efter några magra år har Finland kalasat i de två senaste stora mästerskap­en, med sammanlagt nio medaljer i VM i Lahtis och OS i Pyeongchan­g. Saarinen är inte ett dugg bekymrad över det oundviklig­a generation­sskiftet.

– Framtiden ser mycket ljus ut för finländsk längdåknin­g.

Då jag klädde på mig saknades den där känslan som fanns ännu i Lahtis – att såklart vill jag fortsätta. Då insåg jag att det var det. Aino-Kaisa Saarinen

Potentiell­a tronföljar­e

Johanna Matintalo, 21, var redan med i OS och Eveliina Piippo, 19, och Anita Korva, 18, kliver sannolikt in i seniorland­slaget under följande säsong. Alla tre har vunnit medaljer i junior-VM.

– Flera duktiga och begåvade tjejer är på kommande, så det finns en bra kontinuite­t. Det gäller förstås att hålla sig frisk och göra smarta beslut, säger Saarinen, som haft ett gott samarbete med den avgående förbundska­ptenen Reijo Jylhä.

– Reijo har lyckats utveckla verksamhet­en under sina fyra år. Systemet kan stödja utveckling­en mycket bättre, då testverksa­mheten, kommunikat­ionen och allting fungerar bra.

Inleder studier

Saarinen har själv sina visioner för den finländska toppidrott­ens framtid. Hon ansökte om tjänsten som direktör för toppidrott­senheten i stället för Mika Kojonkoski och var en av de åtta kandidater som var med på slutrakan. Till slut var det hennes brist på erfarenhet som avgjorde.

– Jag upplever att jag hade haft mycket att ge. Konsulten som gjorde arbetsinte­rvjun konstatera­de att det mycket väl kan vara rätt bransch för mig. Kanske det klar- nar under min semester vad jag vill göra och hur jag vill ge utlopp för min energi, säger Saarinen.

I första hand börjar Saarinen studera ekonomi vid universite­t i Uleåborg. Hon har haft studierätt sedan 2004, men inte hunnit läsa en rad. Redan i vår kanske hon inleder sina studier.

– Ledarskap och idrott intressera­r definitivt, säger hon.

– Jag kommer inte att vila på mina lagrar.

”Älskar skidåkning”

Längdåknin­gen kommer hon inte heller att lämna. Det är inte uteslutet att vi i framtiden också får se Saarinen i finska cupen eller i FM, precis som Sami Jauhojärvi som avslutade karriären efter förra säsongen.

– Jag älskar att åka skidor. Det är en fin sport, både som motion och som tävlingsfo­rm, säger Saarinen.

– Vi bor precis intill skidspåret i Hollola.

I höst funderar hon på att delta på maraton i New York – en långvarig dröm för henne. Hon kommer definitivt inte att få det långtråkig­t i framtiden heller.

– En dörr stängs, men samtidigt öppnar sig många nya dörrar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ULF PALM ?? Aino-Kaisa Saarinen firade sitt avsked i världscupe­n i Falun för drygt två veckor sedan.
FOTO: LEHTIKUVA/ULF PALM Aino-Kaisa Saarinen firade sitt avsked i världscupe­n i Falun för drygt två veckor sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland