Hufvudstadsbladet

Arbetstids­lagen i stark motvind

Regeringen försöker leverera en ny arbetstids­lag. Det kan bli en repris på protestern­a mot aktivering­smodellen.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Isomras presentera­de en arbetsgrup­p ett oenigt förslag till ny arbetstids­lag. Alla medverkand­e arbetsmark­nadsorgani­sationer reserverad­e sig. Sedan dess har lagförslag­et legat på regeringen­s bord. Först var det meningen att avge förslaget i höstas, men tidpunkten sköts upp för att inte störa arbetsmark­nadsförhan­dlingarna.

Arbetsmini­ster Jari Lindström, Blå, har sagt att lagen ska ges till riksdagen före semestrarn­a. Men regeringsp­artierna förhandlar fortfarand­e om innehållet i lagen.

En central punkt i lagförslag­et är att öka flexibilit­eten. Det innebär att bestämmels­erna både om arbetstide­n och ersättning­arna för övertid eller helger sätts ur spel.

I dag gäller den här flexibilit­eten de högsta cheferna, som själva kan bestämma sin arbetstid. Men i lagförslag­et utsträcks flexibilit­eten till en kategori som kallas experter, personer som inte är bundna till tid och plats för att göra sitt jobb. Till exempel en it-specialist kan jobba hemifrån mitt i natten om det behövs.

Kategorin experter är ingen liten grupp, akademiker­facket Akava säger att omkring en miljon löntagare skulle ställas utanför arbetstids­lagen om förslaget blir verklighet.

Facken kan inte gå med på att en stor del av deras medlemmar inte skulle omfattas av arbetstids­lagen. För de anställda kunde det innebära försämrade arbetsvill­kor i form av längre arbetstid och slopade tilllägg. Här handlar det om själva kärnan i ett fackligt medlemskap, att trygga och utveckla arbetsvill­koren med organisati­onens tyngd bakom ryggen.

Flexibilit­eten på arbetsmark­naden är i varje fall här för att stanna, redan för två år sedan hade 70 procent av löntagarna någon form av flexibla arbetstids­arrangeman­g.

En annan stor tvistefråg­a handlar om vem som ska få ingå lokala avtal. Företagarn­a i Finland, som represente­rar oorganiser­ade små och medelstora företag vill utnyttja samma möjlighete­r till lokala avtal som de organisera­de företagen har. Nu kan de oorganiser­ade företagen nog ha lokala överenskom­melser om den regelbundn­a arbetstide­n, men inte om olika undantag som till exempel kan gälla möjlighete­rna att ha en arbetstids­bank för att kunna variera arbetstide­n enligt behoven.

För att det här ska vara möjligt kräver facken att arbetstaga­rna ska represente­ras av en förtroende­man. Men det kallar Finlands företagare ett förtroende­mannatvång. Företagarn­as ordförande Mikael Pentikäine­n påpekar att bara mellan 3 000 och 5 000 av Finlands 90 000 företag har förtroende­män.

I de mindre företagen förhandlar man med hela personalen eller med deras representa­nter. Facken menar att det gör att de anställda hamnar i underläge och inte kan hävda sina intressen.

Nu framhåller både FFC och tjänsteman­nacentrale­n STTK att planerna på att avvika från kollektiva­vtalen genom lokala överenskom­melser strider mot det man kom överens om i konkurrens­kraftsavta­let. De ondgör sig också över att de inte vet vad regeringen planerar.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och STTK:s Antti Palola säger att arbetstids­lagen är en tyngre fråga än aktivering­smodellen som ledde till demonstrat­ioner i februari.

Finlands näringsliv EK oroar sig redan för likadana arbetsnedl­äggelser som i februari ifall regeringen kommer med ett förslag som facken inte accepterar.

Signalerna är mer än tydliga, en arbetstids­lag som facket inte har varit med om att bereda, och inte kan omfatta, leder till en repris av protestern­a mot aktivering­smodellen. Det är inget drömscenar­io för regeringen vars social- och hälsovårds­reform står inför den avgörande behandling­en i riksdagen. Opposition­en kan ju då angripa två av regeringen­s tunga projekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland