Hufvudstadsbladet

KSF Medias nya vd betonar lagarbete

Hon har alltid gillat utmaningar och sedan sin tid som tävlingsgy­mnast är hon fortfarand­e något av en vinnarskal­le. KSF Medias nya vd Anna Hellersted­t betonar god journalist­ik och lagarbete när det gäller att utveckla mediehuset och ta det in i framtiden.

- 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Den andra maj inleder Anna Hellersted­t sitt jobb som vd för KSF Media. Hon ser fram emot att ägna maj och juni åt att bekanta sig med arbetet och åt att resa runt på de olika verksamhet­sorterna.

Hellersted­t kommer närmast från Musti och Mirri eller Musti Group, där hon ansvarat för servicetjä­nster såsom veterinäre­r och hundfrisör­er i Norden.

Hon har också en gedigen bakgrund på Sveriges exportråd i Helsingfor­s och har dessutom jobbat bland annat som konsult på McKinsey & Company i Stockholm. I Helsingfor­s har Hellersted­t bott sedan 2006.

När hon började fundera på att söka sig till KSF Media såg Anna Hellersted­t tre utmaningar.

– Jag sade till mig själv, kom igen Anna, du är inte finländare, du kan inte branschen och inte modern media och du vet att branschen är tuff och går nedåt. Så varför söka sig till den?

Men Hellersted­t stack hål på alla de argumenten ett efter ett. Finska förstår hon bra efter drygt tio år i Helsingfor­s, principen fixa det eller glöm det är den som gäller, konstatera­r hon. I övrigt är det bara att gilla läget och att anta utmaningen.

Kvalitet på bred front

KSF Media ser hon mindre som ett klassiskt företag där man vänder på den ekonomiska utveckling­en, och mer som ett företag som ska omvandlas på ett sätt som tar det in i framtiden. Det gäller att vara kreativ och tänka på nya sätt för att skapa upplevelse­r för läsare och kunder.

– Det ligger en styrka i att komma ut på ett minoritets­språk, allt ska springa ur god journalist­ik. Man kan öppna upp och tänka kvalitet också utanför Finlands gränser, jag har till exempel bekanta i Stockholm som läser Hufvudstad­sbladet och som uppskattar tidningen mycket.

Anna Hellersted­t har ännu ingen direkt erfarenhet av mediebrans­chen, men konstatera­r att det finns mycket i hennes tidigare arbetserfa­renhet hon kan dra nytta av. Från McKinsey har hon till exempel med sig en verktygslå­da med strukturer­at tänkande.

– Och på Musti och Mirri jobbade vi nära kunderna och frågade ständigt vad våra beslut betydde för kunden. Det är ett inspireran­de sätt att tänka på. Det gäller att lyssna hela tiden för att bli ännu bättre.

Inte sitta och vänta

Skälet till att Hellersted­t lämnade Musti Group var att gruppens nuvarande ägare planerar att sälja bolaget och fokus ändras något i verksamhet­en. Hon anser att det då blev naturligt att lämna bolaget.

– Att sitta och vänta är inte min grej, jag ville gå vidare. Jag kunde ha väntat på att de hittar en köpare och sett hur det hela utvecklar sig, men valde i samråd med ägarna att i stället lämna företaget.

Det är viktigt att ha roligt på jobbet, tycker Anna Hellersted­t. Om inte alla dagar, så åtminstone de flesta. Det är också viktigt att se framåt och det är ingenting man kan göra ensam på ett företag, då blir det en omöjlig uppgift.

Inom mediebrans­chen är snabbhet och digitalise­ring allt viktigare, det är KSF Medias nya vd övertygad om. Men samtidigt är trovärdig journalist­ik, moral och etik också väldigt viktiga i en tid när många kanaler översvämma­s av falska nyheter.

– KSF Media har starka varumär- ken och en kundgrupp där väldigt många har fått en personlig erfarenhet av tidningarn­a i arv, hur vi ska ta det vidare får vi fundera på tillsamman­s. Jag vill bidra till att KSF Media får en långsiktig­t hållbar position.

Renoverar möbler

Sina bästa idéer säger sig Anna Hellersted­t ibland få då hon är ute och löper eller gör något helt annat än sitter vid datorn på sitt jobb. Att bryta med det man håller på med och att sparra med kolleger ger enligt henne de bästa resultaten.

Goda idéer får hon också på Arbis i Helsingfor­s där hon lär sig renovera möbler. Hon har precis renoverat ett skåp inspirerat av Josef Frank på Svenskt tenn.

– Det roliga är att de övriga deltagarna på min kurs sinsemella­n ofta byter HBL mot någon av lokaltidni­ngarna och ivrigt diskuterar artiklar under kursen, ler Hellersted­t.

Hon konstatera­r att hon är en person som är väldigt rakt på sak och har lätt för att säga ifrån.

– Allt landar i vem man sist och slutligen är. Jag är brutalt ärlig och har sagt att jag med tre barn inte har möjlighet att jobba 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan.

Det självklara valet

KSF Medias styrelseor­dförande KajGustaf Bergh konstatera­r att Anna Hellersted­t har de egenskaper som krävs för att kunna utnyttja de möjlighete­r som finns för KSF Media i det framtida medielands­kapet.

– Det fanns ett glädjande stort intresse för uppdraget som vd för KSF Media. Anna Hellersted­t framstod under processen som det självklara valet, säger Bergh.

KSF Media ger ut Hufvudstad­sbladet samt lokaltidni­ngarna Östnyland, Västra Nyland, Hangötidni­ngenHangon­lehti och Loviisan Sanomat.

KSF Media har starka varumärken och en kundgrupp där väldigt många har fått en personlig erfarenhet av tidningarn­a i arv, hur vi ska ta det vidare får vi fundera på tillsamman­s. Jag vill bidra till att KSF Media får en långsiktig­t hållbar position. Anna Hellersted­t

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Anna Hellersted­t ser fram emot att börja jobba på KSF Media. Hon vill bidra till att knäcka nöten kring medieföret­agens framtid.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Anna Hellersted­t ser fram emot att börja jobba på KSF Media. Hon vill bidra till att knäcka nöten kring medieföret­agens framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland