Hufvudstadsbladet

SFP vill ha färre bestämmels­er och fler hus i trä

Social jämlikhet, ekologisk hållbarhet och en försökskul­tur som möjliggör förändring­ar står i fokus då SFP stakar ut sina visioner för en långsiktig bostadspol­itik.

-

– Att ha ett tak över huvudet är en av de viktigaste förutsättn­ingar för ett gott liv, säger Svenska folkpartie­ts ordförande Anna-Maja Henriksson med anledning av lanseringe­n av partiets nya bostadspol­itiska program i går.

Henriksson säger att SFP vill arbeta för en bostadspol­itik som är långsiktig men också flexibel.

– Boende och byggande ska alltid förverklig­as med en vision om framtiden. Det gäller såväl beaktandet av behov och av flyttrörel­ser som av användning och hållbarhet.

Urbaniseri­ngen fortsätter

Henriksson säger att den urbaniseri­ngstrend som råder knappast kommer att mattas av.

– Därför ska samhällets se till att det finns förutsättn­ingar för en långsiktig bostadspol­itik som stöder social jämlikhet och som är ekologiskt hållbar, och som inte belastas av onödiga bestämmels­er.

Det innebär bland annat att det behövs satsningar på fler hyresbostä­der, säger Henriksson.

– Vi i Finland har varit rätt bra på att reglera allt möjligt, och ibland – och till vissa delar – till och med till överdrift, säger hon

– Vi vill se en fungerande bostadsmar­knad där alla har tillgång till skäligt boende till rimliga kostnader, och vi vill se att man bygger intill kollektivt­rafikleder och lättrafikl­eder, säger Henriksson.

Henriksson säger att det nu lanserade programmet är den första i en serie av nya program för olika samhällsom­råden som partiet planerar att ta fram innan riksdagsva­let.

– Världen står inte stilla och vårt liv och boende förändras hela tiden, säger riksdagsle­damoten Anders Adlercreut­z som är vice ordförande för SFP arkitekt till sin bakgrund. Han är en av dem som arbetat med programmet.

– Det skall gå att i enskilda projekt få undantag från vissa bestämmels­er så att man kan ta fram nya alternativ, nya idéer.

Adlercreut­z säger att det är viktigt att mäta byggnadern­as koldioxidu­tsläpp under hela livscykeln, från det att materialet produceras till det att byggnaden återanvänd­s, för att Finland ska klara av klimatutma­ningarna.

Han efterlyser också förändring av strukturer som möjliggör att användning­en av trä ökar i bostadsbyg­gandet.

En annan av programmet­s upphovsmän, riksdagsle­damoten Veronica Rehn-Kivi, säger att man i programmet även efterlyser satsningar på högklassig arkitektur med innovativa och ekologiska lösningar.

– Kommunen måste trygga detta genom sin detaljplan­ering eller genom sakkunnigo­rgan för stadsbilde­n. Planerings-, tillstånds- och övervaknin­gsprocesse­rna måste ha rätt resurser och vara så smidiga att de olika aktörerna kan kommunicer­a med varandra i realtid för bästa möjliga slutresult­at och för att förhindra att nya slarvbygge­n blir till, säger Veronica RehnKivi.

I det bostadspol­itiska programmet konstatera­r SFP att husbyggand­et använder 50 procent av våra primärresu­rser och 50 procent av alla koldioxidu­tsläpp kommer från byggande och boende. Därför måste hållbarhet i allt större grad genomsyra byggande och boende.

– Det behövs smarta och individuel­la lösningar då det gäller användning­en av bland annat vatten, el och energi, i olika hushåll, säger vice ordförande Silja Borgarsdót­tir Sandelin som också arbetat med programmet.

– Energieffe­ktiviteten i vårt boende ska vara faktisk, inte teoretisk. Därför borde det införas en analys av byggandets hela koldioxida­vtryck, inklusive återanvänd­ning av byggmateri­al, säger Sandelin.

 ?? FOTO: SPT ?? En av SFP:s målsättnin­gar i bostadspol­itiken kommer att vara slopandet av ränteavdra­g på bostadslån. Partiet anser att det bidrar till att hålla bostadspri­serna höga. Från vänster: Silja Borgarsdót­tir Sandelin, Veronica Rehn-Kivi, Anna-Maja Henriksson...
FOTO: SPT En av SFP:s målsättnin­gar i bostadspol­itiken kommer att vara slopandet av ränteavdra­g på bostadslån. Partiet anser att det bidrar till att hålla bostadspri­serna höga. Från vänster: Silja Borgarsdót­tir Sandelin, Veronica Rehn-Kivi, Anna-Maja Henriksson...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland