Hufvudstadsbladet

Många försätts i omöjlig situation

-

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN Det är att ta i riktigt ordentligt, då man går ut i offentligh­eten och i HBL kalllar insändare om hälsovårds­reformen för ett försök att nedvärdera vårt demokratis­ka statsskick. Jag känner inte till Gitta Dahlbergs syn på en återgång till enväldig monarki, men jag vågar påstå att hon inte ger en övergång till kommunisti­skt styre sitt stöd.

Trovärdigh­eten i Bo Holmbergs resonemang (HBL 30.3) får sig en ytterligar­e törn då han på det bestämdast­e hävdar att Gitta Dahlberg inte vet någonting om vårdreform­en. Hon torde vara en av dem som verkligen gör det.

I sitt inlägg (HBL 25.3) pekar Dahlberg på de väsentliga svaghetern­a i den milt sagt ”klantiga lagen om social- och hälsovårds­reformen”: besparinga­r i kostnadern­a för de offentliga vårdtjänst­erna innebär ökade utgifter för dem som redan nu tvingas välja mellan bröd och mediciner; den specialise­rade sjukvården­s, jourens och förlossnin­garnas flytt till nätet kommer att betydligt öka ambulansfö­rlossninga­rna och göra de äldres och minnessvag­as vårdkontak­ter ännu besvärliga­re; socialvård­ens nedskrivni­ng kommer att försätta mången vårdbehöva­nde inför en omöjlig situation. Dahlbergs uppfattnin­g om att en reform av sjukvården måste ställa patientern­a i centrum och basera sig på medicinsk forskning och god vårdprakti­k får mitt reservatio­nslösa stöd.

Den partipolit­iskt baserade landskapsr­eformen och den kommersiel­lt baserade förstärkni­ngen av de ekonomiska förutsättn­ingarna för privata vårdaktöre­r har i sig ingenting med människorn­as hälsa, ohälsa och vård att skaffa. HERBERT WALTHER Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland