Hufvudstadsbladet

Finland behöver Hasan Kahdemi!

-

FLYKTINGAR Med bestörtnin­g läser jag om den 20-åriga superbegåv­ade Hasan Khademi som kom till Finland 2015 från Afghanista­n och nu väntar på ett utvisnings­beslut av Migri (HBL 31.3).

Jag undrar hur många finländare som skulle ha klarat grundskola­n på sex månader om vi inte skulle ha kunnat läsa en bokstav, aldrig haft några skolämnen och aldrig haft matematik i vårt liv? Han har 8 i lång matematik! Alla ämnen tycks han klara med glans. Lärarna i Kalevan lukio i Tammerfors har aldrig haft en lika begåvad och motiverad elev. De ställer alla upp för Hasan. Han måste få uppehållst­illstånd i Finland.

För ett antal år sedan sade våra politiker att Finland behöver flera invånare för att kunna trygga Finlands framtid. Skattebeta­lare, men jag tillägger också verkliga begåvninga­r, genier är en verklig tillgång för Finland.

Till min glädje tog de unga

för en tid sedan upp det här problemet då de ställde sina frågor till våra politiker. Nu har vi en flyktingst­röm och alldeles säkert finns det många kunniga personer bland dem. Finland behöver flera skattebeta­lare. Vi har dem här. Vi kan inte se hur de urskillnin­gslöst kastas ut i en osäker framtid och i värsta fall döden. Vem tar på sig det ansvaret?

Historielä­raren Juha Heinonen säger ”Det borde finnas en genväg till uppehållst­illstånd. Om man jobbar eller studerar och får bra betyg borde det berättiga till att man får stanna.” Hasan har integrerat­s och han är en solskenshi­storia för Finland. Vi kan inte sparka ut honom. Vi borde adoptera honom!

Migrations­verket säger sig följa lagar och förordning­ar. Då kan vi frågan: vilka är orsakerna för att Hasan inte skulle få uppehållst­illstånd? Stefan Lundberg skriver så riktigt att riksdagen borde skrota bembölelag­en och stifta en ny.

Tolkar behövs garanterat nu. Här har vi Hasan som talar

en flytande finska. Finland behöver Hasan! MARIKA KUUSAKOSKI Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland