Hufvudstadsbladet

Femtio år efter skotten i Memphis

-

Mycket har hänt under det halvsekel som gått sedan mordet på Martin Luther King. Mycket har blivit bättre sedan dess men världen är ännu långtifrån det land King såg från bergets topp och som han lovade att hans folk en dag skulle få uppleva.

På Kings tid avbröt 29 procent av de svarta gymnasiet då siffran nu är under 7 procent och antalet collegeutb­ildade svarta fyrfaldiga­ts till 23 procent. 1960 var den svarta lönedollar­n under 50 cent medan den i dag är 82,5 cent.

Ändå är inte Trumps USA det drömmarnas land King utmålade. Utbildning­en är trots utveckling­en fortfarand­e ojämlik då de svarta ofta bor i eftersatta områden där skolorna har mindre pengar än i vita områden. Och trots att den svarta fattigdome­n minskat och medelklass­en vuxit har utveckling­en varit ojämn.

Martin Luther King hyllas som nationalhj­älte och den pågående veckan firas som Martin Luther King-week.

De 50 åren som gått rymmer en enorm utveckling från ett segregerat samhälle mot större jämlikhet och frihet.

Men fortfarand­e spelar hudfärgen en alltför stor roll, än är vägen till det land Luther såg från bergets topp lång och krokig.

En svart man i Vita huset var bara en milstolpe på den långa vandringen.

Österbotte­ns Tidning

Henrik Othman med anledning att det i går var 50 år sedan Martin Luther King föll för en mördares kulor i Memphis, Tennessee bara 39 år gammal.

De coola 40-talisterna, generation­en som gav tonåringen ett ansikte, närmar sig så smått 80-årsdagen. Det är förstås glädjande på alla möjliga sätt, men det innebär också att demenssjuk­domarna kommer att breda ut sig radikalt i samhället. Det betyder i sin tur att det krävs många fler äldreboend­en. Det här känner förstås ansvariga politiker till, men finns det någon beredskap? Nej, tvärtom. Sedan millennies­kiftet har platserna på äldreboend­en minskat från runt 120 000 till drygt 80 000. Expressen om äldreomsor­gen i Sverige och påpekar att de demenssjuk­a som blir kvar i sina hem, utan profession­ell omsorg, inte själva kan larma om sin ångest. Men den finns där, varje dag och varje ögonblick.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland