Hufvudstadsbladet

I rymden kan ingen höra dig väsnas

Antti Ollikainen tar pekboksfor­matet på allvar. Resultatet är ojämnt men här öppnas vyer mot de stora frågorna.

- MIA ÖSTERLUND kultur@hbl.fi

PEKBOK Antti Ollikainen

Vrooom! Schildts & Söderström­s, 2018. Antti Ollikainen­s Vrooom! (2018) landar mitt i ett omförhandl­at pekbokskon­cept. Synen på hur böcker för de allra yngsta ska utformas har gått i vågor genom decenniern­a. Pendeln har sedan länge svängt från det förenklade till det mångfasett­erade. Pekbokens palett är bred, från enkla inlärnings­böcker till avancerade spänningsi­ntriger, som tar det lilla barnets sug efter berättelse­r på djupaste allvar.

Vrooom! handlar om två robotar som bygger en rymdraket. Inget nytt med det, en sökning i Svenska barnboksin­stitutets databas ger 80 träffar på robot, 345 på rymden. Temat är skåpmat. Ollikainen, känd som serieteckn­are, gör ordlösa serieroman­er, som Flu-trilogin (2014–17). Också i sin pekbok förlitar han sig helt på bildberätt­andet. Mot en djupblå bakgrund ”hajfajvar” två robotar varandra på omslaget. Den ena, Bing, är lång, stor och rund och iförd enbart underbyxor. Den andra, Bang, är liten och fyrkantig, med långa armar. Könlösa är de knappast, med sin beigebruna framtoning lutar de mot det maskulina, något som förstärks av deras aktivitete­r.

”– Klick!” inleds berättelse­n när Bing tänder lampan. ”Pff! Pust! Puff” stånkar robotkompi­sarna då de börjar bygga. Handlingen utspelas i en verkstad med maskiner och verktyg. Gradvis byggs en rymdraket. Boken är ordlös, förutom serieinspi­rerade ljud som ”Wroooooom!” och ”plisk plask Gniiiid!”. Till och med karaktärer­nas namn associerar till ljudvärlde­n. Boken utkommer i en parallellu­tgåva på finska där ljuden är annorlunda. Här kunde Ollikainen ha låtit sig inspireras av Stella Parlands virtuosa sätt att hantera ljudhärman­de nonsensord med rikare klangvärld.

Bygget kostar på, men samarbetet flyter friktionsf­ritt. Höjdpunkte­n är då raketen avfyras med ett ”BRRRUM!!!” Färden i rymden ter sig halsbrytan­de och avslutas mitt i. Ljud är en vågrörelse eller svängninga­r i ett ämne. I rymden råder vakuum och där kan inget höras. Därför ger den kakofoni av ljud som gestaltas uttryck för en fantasi om rymdfärder och maskinvärl­dar. För den som vill grunna över Ollikainen­s maskinvärl­d är det intressant med en sfär där maskiner bygger maskiner.

Trots att Ollikainen tar pekboksfor­matet på allvar är resultatet ojämnt. Den dova färgskalan, de allvarliga aktivitete­rna och inte minst det dystra slutet är ovant i pekbokssam­manhang. Läsaren får aldrig veta hur det går, men den vingliga starten på rymdresan pekar mot att robotarna är på väg mot sin egen undergång i expressfar­t. Just detta, att pekboken väcker tankar om döden, är drastiskt och vågat. Trots de inbjudande ljuden som lockar till inlevelsef­ull och högljudd läsning finns det inget barnsligt försonande över den ordlösa pekboken. Tvärtom bjuder den in till att utforska de stora perspektiv­en.

 ??  ?? Två robotar bygger en rymdraket i pekboken Vrooom! av Antti Ollikainen.
Två robotar bygger en rymdraket i pekboken Vrooom! av Antti Ollikainen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland