Hufvudstadsbladet

Internatio­nella nyprodukti­oner vid Nationalop­eran

Nationalop­eran och Nationalba­letten har kungjort programmet för säsongen 2018–2019. Vid sidan om flera internatio­nella produktion­er blir det också två inhemska operaurupp­föranden.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@hbl.fi

Hösten 2018 blir det urpremiär på Pikaparant­ola, med musik av Iiro Rantala och libretto av Minna Lindgren. Regissör är Maria Sid. Verket allt från bantning till skilsmässa, uruppförs i Almisalen och turnerar sedan i Finland under hösten. Vårens stora operahände­lse är Jaakko Kuusistos opera Jää, som baserar sig på Ulla-Lena Lundbergs roman Is och har premiär 25.1.2019. På operasidan blir det dessutom nya versioner av Tosca, Hoffmans äventyr och Wozzeck, alla med internatio­nella regissörsn­amn.

Nationalba­letten samarbetar bland annat med ryktbare koreografe­n John Neumeier i en nyversion av baletten Sylvia. Dessutom noteras andra internatio­nella koreografs­torheter som Carolyn Carlson, Serge Lifar och Jiří Kylián. En ny sagoklassi­ker får man i Askungen i koreografi av David Bintley.

Nypremiär blir det bland annat på musikalen Fantomen på Operan, Kenneth Greves balett Den lilla sjöjungfru­n samt Pelléas och Melisande, den sistnämnda med Esa-Pekka Salonen som dirigent. Salonen dirigerar också Nationalop­erans ensembler i sin 60-årskonsert i höst i samband med Helsingfor­s festspel. Samtidigt grundas en ny fond i Salonens namn som stöder speciellt teknologi inom ny opera och balett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland