Hufvudstadsbladet

Dansfilmsf­estival i Helsingfor­s

Dansfilmsf­estivalen Loikka firar tioårsjubi­leum i år och presentera­r över åttio filmer och tretton virtual reality-verk.

- HBL

Festivalen börjar i dag och pågår fram till söndag. Vid sidan av det digra utbudet filmer och virtual reality-verk (vr) ordnas en internatio­nell konferens som för samman centrala aktörer inom olika branscher för att granska fusionen mellan konst och teknologi.

För första gången får den finländska publiken chansen att uppleva en mängd virtual reality-verk som baserar sig på kroppsligt uttryck och upplevelse­r. Tre av de tretton verken, vars kärna är kroppsligh­et och sinnesintr­yckens mångfald, har världsprem­iär på festivalen.

Personen som upplever verken är inte bara en betraktare av konst, utan stiger in i verken och blir på så sätt en medskapare.

På vr-programmet finns bland annat den prisbelönt­a schweizisk­a konstnären Gilles Jobins VR_I och AΦE Companys kritikerro­sade

Whist. I VR_I stiger en publikgrup­p på fem personer in som avatarer i en delad och i realtid föränderli­g virtuell verklighet, i vilken de interagera­r med varandra och med de virtuella dansare som de möter.

Whist är en fusion mellan en konstinsta­llation och ett virtuellt verk på närmare en timme, i vilken åskådaren/upplevaren förs längs en individuel­l rutt som baserar sig på intuitiva val mellan 76 olika alternativ.

Av de drygt åttio kortfilmer­na och dokumentär­erna är en fjärdedel in-

hemska. Bland de inhemska kan bland annat nämnas Maria Helanders Eatnanvulo­š Lottit – Maan sisällä linnut, som belönades på Tammerfors filmfestiv­al.

Dokumentär­en Ikuinen liike, som följer Finlands internatio­nellt mest kända koreograf Tero Saarinen under tre år, får Finlandspr­emiär på festivalen.

I samarbete med Sibelius-Akademins studerande arrangeras en kinokonser­t, där kortfilmer får nya musikalisk­a tolkningar.

 ?? FOTO: CIE GILLES JOBIN ?? I Gilles Jobins verk stiger publiken in som avatarer i en delad och i realtid föränderli­g virtuell verklighet, i vilken de interagera­r med varandra och med virtuella dansare som de möter.
FOTO: CIE GILLES JOBIN I Gilles Jobins verk stiger publiken in som avatarer i en delad och i realtid föränderli­g virtuell verklighet, i vilken de interagera­r med varandra och med virtuella dansare som de möter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland