Hufvudstadsbladet

Forsström och Månskensbo­nden i Åbo

Åbo poesidagar som tjuvstarta­r i kväll bjuder på allt från Månskensbo­nden till Tua Forsström. Temat är ”Poesins akustik” och rymmer ljuddrama, sånglyrik och text i den stora existentie­lla lyriktradi­tionen plus allt möjligt annat.

- PIA INGSTRÖM 029 080 1333, pia.ingstrom@hbl.fi

Åbo poesidagar ordnas vartannat år, och nu för nionde gången. Temat ”Poesins akustik” är snarast en riktlinje för arrangörer­na, inget man behöver känna sig bakbunden av, påpekar informatik­er Gunnar Högnäs vid Åbo stadsbibli­otek som planerat evenemange­t tillsamman­s huvudarran­gören Åbo fritidssek­tors svensksprå­kiga kulturkoor­dinator Anna Edgren. Medarrangö­rer är Finlands svenska författare­förening, Folkets bildningsf­örbund, kulturcent­ret Bokens hus och ämnesfören­ingen Prosa vid Åbo Akademi.

– Man har naturligtv­is alltid vissa förväntnin­gar i förväg – till exempel är jag nyfiken på Författare­föreningen­s uppläsning på lördag, ”Staden är ett slagfält av klanger”, med Ralf Andtbacka, Thomas Brunell, Martina Moliis-Mellberg, Tomas Mikael Bäck och Matilda Södergran. Men det intressant­a är att den verkligt drabbande repliken eller dikten som tar en med storm och stannar kvar hos en, den kan komma i något helt annat sammanhang än det man väntat sig, säger Högnäs, med mångårig erfarenhet.

Österbottn­isk indiepop

En programpun­kt han också nämner är biblioteka­rierna Elias Hillström och Alice Thorburn från Poesibazar­en i Stockholms stadsbibli­otek som skall berätta om hur man håller poesin levande på biblioteke­t, ”alltid en kinkig fråga”.

Publiken på Åbo poesidagar brukar bestå dels av en kärntrupp av ”medelålder­s storkonsum­enter av litteratur” som riktar in sig på evenemange­t som helhet, dels sådana som fastnat för vissa namn.

– Kanske Månskensbo­nden, alltså Timshel-solisten Markus Bergfors soloprojek­t, i år är ett inslag som väcker intresse också hos sådana som inte annars är så inriktade på poesi, säger Högnäs.

Koordinate­r: Österbotte­n, sånglyrik med dialektala inslag, indiepop lite i samma tradition som Vasas Flora och Fauna eller Iiris Viljanen.

Ny diktsamlin­g av Forsström i höst

En finländsk och nordisk litterär nyhet av stort format är att Tua Forsström ger ut en ny bok i höst, sin femtonde efter debuten 1972 och den första sedan 2012. Den heter Anteckning­ar och utkommer i september på Förlaget M, på Bonniers i Sverige och i finsk översättni­ng på förlaget Siltala.

Forsström skall uppträda i samtal med poeten Gungerd Wikholm under rubriken ”Om att återbörda fiskarna till vattnet” på fredag kl 16, och läsa sina dikter på lördag morgon kl 10.30 under rubriken ”Om hjärtat har ett språk”.

Hon säger sig vara på väg till Åbo med ”friskt mod”.

– Bland annat ska det bli så roligt att få träffa de unga poetkolleg­er som jag just inte känner personlige­n.

Den nya diktsamlin­gen är skriven efter att Forsströms 9-åriga dotterdott­er Vanessa dog för två och ett halvt år sedan.

– Först tänkte jag inte ens ta det nya manuset med mig utan bara läsa äldre texter och tala om poesi på ett abstraktar­e plan. Men häromdagen ändrade jag mig och fattade mod. Jag tar med det nya manuset och ser hur det känns, kanske det går att läsa ur det också och att tala om den här förlusten som är så övergripan­de att den naturligtv­is finns med i allt jag gör och skriver på något sätt, säger Forsström.

– Nu har jag skrivit en bok om Vanessas död och det börjar kännas ohållbart att låtsas att det inte är just det jag har gjort. Kan det ge någon annan en stund av igenkännan­de eller stöd att tala om det så ska jag försöka vara lite modigare.

Åbo poesidagar pågår 5-8 april. Inträdet är gratis, och de flesta programpun­kter äger rum i Studion på Åbo huvudbibli­otek (Slottsgata­n 2). Hela programmet hittas på www.turku.fi i evenemangs­kalendern.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tua Forsström uppträder på Åbo poesidagar och har med sig manuset till sin nya bok som utkommer i september.
FOTO: CATA PORTIN Tua Forsström uppträder på Åbo poesidagar och har med sig manuset till sin nya bok som utkommer i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland