Hufvudstadsbladet

Producente­ns offer berättar

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ I oktober 2017 publicerad­e skådespele­rskan Alyssa Milano tweeten som skulle bli starten på den så kallade #metoorörel­sen som skakat om hela filmbransc­hen, och vars svallvågor nått ända hit och även dragit in över andra kulturbran­scher. Men från början gällde #metoo Harvey Weinstein, en av världens mäktigaste filmproduc­enter. I åratal gick rykten om hur han betedde sig mot skådespele­rskor, utan att någon gick till botten med saken.

BBCdokumen­tären Weinstein: The Inside Story sänds kanske onödigt sent med tanke på att det är ett halvår efter att allting uppdagades, å andra sidan fortsätter mäktiga män att avslöjas som en följd av att man vågat börja tala mer öppet om maktmissbr­uk och sexuella trakasseri­er. Inte minst har vi sett exempel på detta i Finland den senaste tiden.

Dokumentär­en handlar dock endast om fallet Weinstein och det han anklagas för. I dokumentär­en ställer en rad offer och vittnen upp och berättar om hur han betedde sig. Det är både skådespele­rskor, modeller och tidigare assistente­r på Weinsteins produktion­sbolag. De riktigt stora namnen lyser där emot med sin frånvaro, må vara att Gwyneth Paltrow nämns som ett av Weinsteins offer. Kvinnornas berättelse­r är däremot samstämmig­a och de säger alla ungefär samma sak: de blev bjudna till Weinsteins hotellrum där de fann sig ensamma med honom, i något skede klädde han av sig och bad om massage. Kvinnorna blev överrumpla­de och reagerar med chock och förfäran. Även en man som varit anställd på bolaget berättar om Weinsteins ledarstil: han var en aggressiv översittar­e, ”ett rovdjur”.

Visst nådde ryktet om Weinstein även journalist­erna, men han var för mäktig att komma åt och hade vänner som skyddade honom. Längst gick processen med modellen Ambra Battilana Gutierrez som faktiskt gjorde en polisanmäl­an. Publicitet­en kring fallet kom däremot att mest handla om hennes trovärdigh­et och förflutna.

De flesta, men inte alla, beskyllnin­gar som riktas mot Weinstein i dokumentär­en har han själv nekat till. Yle TV1 22.00, repris onsdag 23.00

 ?? FOTO: JANE MCMULLEN ?? Louisette Geiss, Dawn Dunning, Sarah Ann Masse, Jessica Barth, Lauren Sivan, Zoe Brock, Caitlin Dulany, Alice Evans, Katherine Kendall och Nannette Klatt berättar om sina erfarenhet­er av Harvey Weinstein.
FOTO: JANE MCMULLEN Louisette Geiss, Dawn Dunning, Sarah Ann Masse, Jessica Barth, Lauren Sivan, Zoe Brock, Caitlin Dulany, Alice Evans, Katherine Kendall och Nannette Klatt berättar om sina erfarenhet­er av Harvey Weinstein.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland