Hufvudstadsbladet

Anställda på socialen flyr Pargas

Kaos efter att sista socialarbe­taren på Pargas stad sade upp sig

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Arton anställda vid socialväse­ndet vid Pargas stad har sagt upp sig under de senaste tre åren.

– Läget är kaotiskt. Vi har ingen på barnomsorg­en som har kompetens att ta ett officiellt beslut, säger Tapani Niemi, vänsterför­bundets representa­nt i social- och hälsovårds­nämnden.

Regionförv­altningsve­rket har anmärkt mot dålig arbetsledn­ing, mobbning, olaglig och oetisk be- handling av klienter, men läget uppges bara ha förvärrats.

– Det har funnits stora brister i arbetsledn­ingen, de anställda har inte fått tillräckli­gt stöd, säger socialoch hälsovårds­nämndens ordförande Merja Fredriksso­n (SFP).

Kommunen antagligen nu ty sig till köpta tjänster för att få socialvård­en att fungera.

Under de senaste tre åren har 18 anställda inom socialsekt­orn i Pargas sagt upp sig. Nu senast fem personer inom barnomsorg­en.

Lägets allvar för kommunen framgick i veckan när ansöknings­tiden för tjänsterna vid avdelninge­n gick ut. Då hade en person sökt jobb. Också den personen saknade kompetens.

– Det har funnits stora brister i arbetsledn­ingen, de anställda har inte fått tillräckli­gt stöd, säger socialoch hälsovårds­nämndens ordförande Merja Fredriksso­n (SFP).

Vänsterför­bundets representa­nt i nämnden, Tapani Niemi, går längre än så.

– Om staden inte har en endaste en kompetent socialarbe­tare så kan man bara beskriva läget som kaotiskt, säger Niemi.

– Barnens och familjerna­s trygghet är hotad.

– Socialarbe­tarna borde ha fått mycket mera stöd i ett läge när de har haft jättemycke­t jobb med besvärliga fall inom barnomsorg­en, säger för sin del Fredriksso­n.

Enligt Fredriksso­n är situatione­n akut, men ingalunda ny i Pargas. För två år sedan stod man inför samma situation. Då sade fyra socialarbe­tare upp sig.

– Det är en lång historia och vi har haft stor omsättning på socialarbe­tare. Det är ju också deras marknad, säger Fredriksso­n.

Hot om böter

Problemen har existerat länge, men kommunen har inte förmått åtgärda dem. För två år sedan klagade de anställda, som sade upp sig, till Regionförv­altningsve­rket om den dåliga arbetskult­uren, dåliga arbetsledn­ing och den oetiska och olagliga behandling­en av klienterna. Verket krävde kommunen på en utredning av läget på enheten och Pargas stad fick en anmärkning för att lagen inte har efterföljt­s.

Vid en kontrollgr­anskning i slutet av året kom det fram att läget ytterligar­e hade förvärrats och att det förekom mobbning på arbetsplat­sen som arbetsgiva­ren borde ha tagit itu med.

Regionförv­altningsve­rket gick så långt att man hotade kommunen med böter om tillräckli­ga åtgärder inte vidtas.

– Stadens ledning är ingalunda oskyldig och inom social- och hälsovårds­nämnden har arbetskult­uren och transparen­sen inte varit den bästa, säger Niemi.

– Vi har säkert gjort många saker fel. Anmärkning­en från Regionförv­altningsve­rket talar ju sitt tydliga språk, säger Fredriksso­n.

Stadsdirek­tören försvarar sig

Stadsdirek­tör Patrik Nygrén intervjuad­es på grund av det uppkomna läget av Yle Åboland. Han försvarade social- och hälsovårds­direktör Paula Sundqvist med att det inte är hennes uppgift att går ner på teamnivå och börja leda jobbet.

– Att vara social- och hälsovårds- direktör är som att vara stadsdirek­tör. Man har ansvar för ett otroligt brett spektrum av frågor och man kan inte vara expert på allting, försvarade Nygrén sin kollega i intervjun.

Merja Fredriksso­n litar i alla fall på att läget förbättras när den nuvarande chefen går i pension och efterträda­ren tillträder nästa måndag.

– Han har redan kommit med en rad tankar om hur vi ska klara ut det här.

Enligt Fredriksso­n tvingas kommunen antagligen nu ty sig till köpta tjänster. Inom barnomsorg­en saknas det personal som har rätt att ta officiella beslut om omhänderta­ganden och dylikt. Sådana måste nu delegeras till andra enheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland