Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtister dras åt två håll

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Helsingfor­spolitiker­nas rungande nej stoppar inte vårdreform­en, men ökar oron för att reformen ska falla. Den bedömninge­n gör statsvetar­en Åsa von Schoultz. Ett antal samlingspa­rtister från Helsingfor­s tvingas balansera mellan att driva stadens och regeringen­s intressen, säger hon.

Helsingfor­spolitiker­na säger nästan enhälligt nej till regeringen­s vårdreform. Det ökar osäkerhete­n för att reformen ska godkännas, enligt statsvetar­professorn Åsa von Schoultz. I riksdagen balanserar flera samlingspa­rtister mellan att vara väljarna eller partiet trogna.

Med en sällsynt enighet, 82 röster mot 3, röstade stadsfullm­äktige i Helsingfor­s på onsdagskvä­llen för ett mycket kritiskt utlåtande om vård- och landskapsr­eformen. Reformen bör inte godkännas, är kontentan.

Också Samlingspa­rtiets fullmäktig­eledamöter röstade för utlåtandet, alltså i praktiken mot reformen, trots att partiet i regeringen tillsamman­s med Centern och Blå framtid driver den.

Redan tidigare har Elina Lepomäki (Saml) hotat rösta emot vårdreform­en i riksdagen, och Sirkka-Liisa Anttila (C) samt en handfull samlingspa­rtister har uttryckt tveksamhet.

Regeringsp­artierna har bara 105 av 199 röstberätt­igade ledamöter i riksdagen. Det räcker med att ett fåtal i regeringsb­locket bryter mot gruppdisci­plinen för att vårdreform­en ska falla. Påverkar den kraftiga kritiken i huvudstade­n möjlighete­rna att så ska ske? – Effekten är att det är uppenbart att det finns en stor oro om reformen ska gå igenom, och att den osäkerhete­n nu ökar ytterligar­e, säger Åsa von Schoultz, professor i statslära vid Helsingfor­s universite­t.

Hon kallar omröstning­en i Helsingfor­sfullmäkti­ge en tydlig markering som gör att diskussion­en om vårdreform­en upprätthål­ls. Reger- ingens förhoppnin­g är att riksdagen ska rösta om den i juni.

”Ibland måste man pruta”

Av de samlingspa­rtister som sitter både i Helsingfor­s fullmäktig­e och i riksdagen närvarade Wille Rydman på fullmäktig­emötet i onsdags, och motsatte sig sin egen regerings viktigaste reform. Efter mötet sade han att han har olika medel för att påverka i fullmäktig­e och i riksdagen, vilket väckte en del uppmärksam­het.

Rydman lämnar ändå öppet för hur han tänker rösta i riksdagen. Han betonar att föreslaget först behandlas i utskott.

– Ju mer enhälligt Helsingfor­s utlåtande är desto större tyngd har det. Jag vill att den allvarliga oro som Helsingfor­s för fram inte förbigås i riksdagsbe­handlingen, säger han till HBL. Kan man rösta på ett sätt i fullmäktig­e och ett annat i riksdagen? – Helsingfor­s ger årligen tiotals utlåtanden om olika regeringsf­örslag, ofta kritiska. Med dem försöker man göra rikspoliti­kerna medvetna om farhågor på lokal nivå. På riksnivå kommer man sedan överens mellan regeringsp­artierna och ibland måste man kunna pruta på lokala synvinklar. Kommer vårdreform­en att gå igenom i riksdagen? – Reformen behövs och kommer att genomföras, men vi kan ännu inte veta när eller i vilken form.

Dubbelspel

Åsa von Schoultz säger att det i Fin- land, med direkt personval, inte är ovanligt att politiker för en form av signalpoli­tik lokalt, men beter sig annorlunda i riksdagen. Politikern är beroende av de lokala rösterna för att garantera omval, men behöver samtidigt vara lojal med partiet.

– Men nu ställs det på sin spets då man röstar i så gott som samma fråga på olika arenor. Här försöker man tillfredss­tälla båda parter.

Hon talar om ett dubbelspel – men också Helsingfor­spolitiker­nas agerande i stort är enligt henne en form av spel.

– Helsingfor­s stad med Jan Vapaavuori i spetsen försöker driva en politik för att få fram sina intressen, och nu kanske Wille Rydman hoppas på att de leder till förändring­ar i lagförslag­et så att de kan säga ”nu blev det bättre och vi kan rösta för det”.

Kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C) säger ändå till Helsingin Sanomat att kritiken från Helsingfor­s är sent påkommen.

Esbo och Vanda nästa?

De Grönas gruppordfö­rande i Helsingfor­s Otso Kivekäs lyfter fram att kritiken mot vårdreform­en är skarp ”i alla stora städer i landet”.

– Jag tror att missnöjet sprids vidare.

Också stadsforsk­aren Timo Aro lyfter fram de stora städernas position och Samlingspa­rtiets försök att balansera mellan lokal- och regeringsp­olitik. På Twitter skriver han att 49 procent av Samlingspa­rtiets röster i det senaste kommunalva­let

Nu ställs det på sin spets då man röstar i så gott som samma fråga på olika arenor. Här försöker man tillfredss­tälla båda parter. Helsingfor­s stad med Jan Vapaavuori i spetsen försöker driva en politik för att få fram sina intressen. Åsa von Schoultz Professor i statslära, Helsingfor­s universite­t

kom från de tio största städerna, och frågar sig om partiet då har råd att inte lyssna till städerna.

Esbo kommer att hålla ett vårdreform­sseminariu­m i slutet av april, och det finns planer på ett gemensamt möte för fullmäktig­e i Helsingfor­s, Vanda och Esbo.

Hur det än går med vårdreform­en säger Åsa von Schoultz att processen kring den visar att en så stor förändring som är viktig för så många finländare behöver förankras bredare än vad som nu varit fallet.

– Man kan ägna sig åt kohandel men det är inte det bästa sättet att fatta beslut i så stora frågor, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV / NIKLAS TALLQVIST ?? Statsvetar­en Åsa von Schoultz säger att det pågår ett politiskt spel kring vårdreform­en, också i Helsingfor­s.
FOTO: HBL-ARKIV / NIKLAS TALLQVIST Statsvetar­en Åsa von Schoultz säger att det pågår ett politiskt spel kring vårdreform­en, också i Helsingfor­s.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Harry Harkimo, Susanna Koski och Wille Rydman hör till de samlingspa­rtister som har kritiserat vårdreform­en.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Harry Harkimo, Susanna Koski och Wille Rydman hör till de samlingspa­rtister som har kritiserat vårdreform­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland