Hufvudstadsbladet

Enad opposition enda chansen

Viktor Orbán går mot en ny valseger i Ungern på söndag om inte den splittrade opposition­en mot förmodan förmår slå ihop sina påsar.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Migratione­n och de yttre hoten mot Ungern har varit det centrala temat i premiärmin­ister Viktor Orbáns valkampanj. Han piskar upp nationalis­m genom att tala om internatio­nella krafter som försöker krossa Ungern och dess egen kultur under en hord av migranter. ”Europa är under invasion” enligt Orbán.

Såväl i statsägda medier som i de många privatägda, som Orbáns vänner har lagt beslag på, har det upprepats hot som är samstämmig­a med vad Orbán säger i sina tal. I hans parti Fidesz valslogan på reklamtavl­or runtom i landet tutas också samma budskap ut.

Det här skapar en mäktig kör som inte lämnar ungrarna oberörda. Den skräck för utlänninga­r, speciellt muslimer och flyktingar, som målas upp etsar sig fast hos många.

Samtidigt som Orbán har byggt upp ett yttre hot som egentligen inte existerar har han i sitt eget land skapat en allt mer auktoritär ställning under sina två senaste fyraårs perioder som premiärmin­ister. Detta har EU reagerat på och det visar enligt Orbán att också EU hotar Ungern och blandar sig i landets inre angelägenh­eter.

Opinionsmä­tningarna ger Fidesz och dess kristdemok­ratiska stödparti ett nästan 50 procents väljarstöd. Om Orbán igen lyckas få två tredjedels majoritet i det ungerska parlamente­t, fortsätter hans illiberala demokratib­ygge med ökad fart. Tack vare de nya vallagar som han själv har sett till att nu råder behöver han inte ens en enkel majoritet av rösterna för att nå en kvalificer­ad majoritet i parlamente­t. 44 procent av rösterna räckte för fyra år sedan.

En majoritet av de 199 ledamötern­a väljs genom ett system med enmansvalk­retsar där den kandidat som får flest röster väljs. Eftersom Fidesz är störst på många håll kommer en stor del av de här platserna att gå till det regerande partiet.

Det finns trots allt små orosmoment i luften för Orbán inför söndagens val. Det har bland annat framförts korruption­sbeskyllni­ngar mot hans regim, vilket kan påverka väljarna.

Borgmästar­valet i den lilla staden Hódmezövás­árhely i slutet av februari väckte också en viss oro hos Orbán. Regeringsp­artiet som är klart störst i staden förlorade borgmästar­posten då opposition­en sam- lades kring en gemensam kandidat.

Segraren i borgmästar­valet, Péter Márki-Zay, konstatera­de i sitt segertal att det här visade att det finns hopp för Ungern.

Hoppet är samarbete också på annat håll, men opposition­en har svårt att enas då den är så brokig. Det är svårt att tänka sig att vänsterpar­tier, liberaler och gröna kan samlas kring traditione­llt högerextre­ma och rasisitisk­a Jobbiks kandidater.

Jobbiks nuvarande partiordfö­rande har i alla fall gett sken av att partiet i dag är ett annat och de facto har partiet under senare år blivit moderatare, gått mer mot mitten och koncentrer­ar sig på ekonomiska frågor och korruption­sbekämpnin­g. Fidesz har i stället marscherat högerut och verkar ha passerat Jobbik på den politiska vänster-högerskala­n.

Eftersom Jobbik är det största opposition­spartiet i det nuvarande parlamente­t och även i opinionsmä­tningarna inför söndagens val kan inte Orbán och Fidesz rubbas om inte den övriga opposition­en gör gemensam sak med Jobbik. Den olustiga historiska stämpeln vilar tungt över Jobbik och politiska element från den rasistiska perioden finns fortfarand­e kvar – de kan utgöra oöverstigl­iga samarbetsh­inder.

Med den fart och målmedvete­nhet som Viktor Orbán hittills har drivit igenom förändring­ar, eller snarare demokratis­ka försämring­ar och en nedmonteri­ng av rättsstate­n, kan en ny fyraårsper­iod förvandla och fördärva Ungern för en lång tid framöver.

Utan en enad opposition hårdnar Orbáns grepp om Ungern samtidigt som de demokratin o at ytte ytterlili gare försvagas gas och opposition­ens ns situation försvåvåra­s. Det inneebär samtidigt gt att Ungerns relaation till EU sannolikt fortsätter att t försämras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland