Hufvudstadsbladet

Orörlighet blir dyrt för staten

-

Det blir dyrt för staten då befolkning­en inte rör på sig, visar en ny undersökni­ng som Statsrådet­s utrednings- och forsknings­verksamhet offentligg­jort.

Enligt den utredning som forsknings- och expertcent­ret UKKinstitu­tet har sammanstäl­lt uppgår samhällets årliga kostnader för fysisk inaktivite­t, som till exempel mycket sittande och dålig kondition, till minst tre miljarder euro per år. Då är social- och hälsovårds­kostnader, produktivi­tetskostna­der, inkomstska­tteförlust­er, arbetslösh­etsförmåne­r och kostnader för utslagning beaktade.

Utredninge­n bygger på idrotts-, hälso- och ekonomivet­enskapligt samarbete, och syftet har varit att utreda hur höga kostnader fysisk inaktivite­t årligen orsakar.

– De kostnader som fysisk inaktivite­t årligen orsakar samhället uppgår till flera miljarder euro, och kostnadern­a ökar årligen på grund av befolkning­ens stigande medelålder och den högre sjukfrekve­nsen. Jämfört med kostnadsni­vån 2014 beräknas de direkta kostnadern­a för hälso- och sjukvården öka med 29 procent fram till 2030, och med 58 procent fram till 2040. Man kan alltså konstatera att sparpotent­ialen av de kostnader som fysisk inaktivite­t orsakar samhället är mycket stor, säger Tommi Vasankari som är direktör för UKK-institutet och ansvarig för rapporten.

Enligt utredninge­n uppgår kostnadern­a för hälso- och sjukvård, alltså för hälsovårds­tjänster och läkemedel, och produktivi­tetskostna­derna för förlorad arbetsinsa­ts till 1,5–4,4 miljarder euro. Kostnadern­a för den åldrande befolkning­ens hemoch institutio­nsvård till 150 miljoner euro, inkomstska­tteförlust­erna till 1,4–2,8 miljarder euro, arbetslösh­etsförmåne­rna till cirka 30–60 miljoner euro och kostnadern­a för utslagning till minst 70 miljoner euro.

De totala årliga kostnadern­a och produktivi­tetsförlus­terna uppgår alltså då till 3,2–7,5 miljarder euro.

Även om alla de här kostnadern­a beaktas till minsta möjliga belopp uppgår de årliga kostnadern­a och produktivi­tetsförlus­terna till 3,2 miljarder euro. Det är däremot inte möjligt att fastställa en exakt summa som täcker alla de kostnader som fysisk inaktivite­t orsakar.

Publikatio­nen har utarbetats inom ramen för genomföran­det av statsrådet­s utrednings- och forsknings­plan för 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland