Hufvudstadsbladet

Servicesed­larna testas i fem nya projekt

-

Försöken med servicesed­larna ska göra synligt hur valfrihete­n och servicesed­eln fungerar som en del av social- och hälsovårds­reformen. Nu är fem landskap med i försöket.

Fyra av försöken omfattar nästan hela landskap (Kajanaland, Norra Karelen, Södra Karelen och Päijänne-Tavastland), medan försöket i Österbotte­n omfattar Vasa och stadens grannkommu­ner.

I försöken samlar man in olika områdens och tjänstepro­ducenters erfarenhet­er och synpunkter på hur servicesed­eln och samordning­en av tjänsterna fungerar. Dessutom ger försöken informatio­n om tillgången till och kvaliteten på social- och hälsovårds­tjänster.

– Valfrihete­n gör att kommuninvå­naren själv kan välja en tjänstepro­ducent från den privata, offentliga eller tredje sektorn. Ett centralt syfte med försöken med servicesed­lar är att för den fortsatta beredninge­n av valfrihete­n ta fram informatio­n om hur verksamhet­smodellen fungerar, säger Vuokko Lehtimäki, projektche­f.

I det försök som genomförs i Österbotte­n ligger fokus på att testa användning av personliga budgetar i tjänster för äldre. Målet är att utveckla ett verktyg som identifier­ar sådana kunder som har störst nytta av att använda en personlig budget.

Inom Södra Karelens social- och hälsovårds­distrikt genomförs ett försök med personlig budget för kunder som behöver mycket tjänster i enlighet med äldreomsor­gslagen och handikapps­ervicelage­n, i Norra Karelen ett försök för att ta reda på om man genom användning av personliga budgetar kan ge personer med svår funktionsn­edsättning och personer med utveckling­sstörning större möjlighete­r att utforma sitt eget liv. I PäijänneTa­vastland kan en del av invånarna i Lahtis stad välja en servicesed­el när de besöker en läkar- eller sjukskötar­mottagning inom hälso- och sjukvården. I Kajanaland genomförs ett försök med personliga budgetar inom socialtjän­sterna. I försöket deltar en grupp om sammanlagt 50 klienter bestående av äldre personer, personer med funktionsn­edsättning och personer med utveckling­sstörning, och deras erfarenhet­er jämförs med en kontrollgr­upp bestående av 50 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland