Hufvudstadsbladet

Digitalise­ringen möjliggör oskådade möjlighete­r

- NIKLAS WAHLSTRöM rektor, Gymnasiet Grankulla samskola

STUDENTEXA­MEN Julia Ramm-Schmidt belyser tacksamt (HBL 28.3) den pågående digitalise­ringen i skolorna ur ett elevperspe­ktiv. Digitala verktyg och arbetsmeto­der har verkligen revolution­sartat förändrat skolornas verksamhet under bara ett halvt decennium, speciellt i gymnasiern­a där de digitala studentpro­ven, introdukti­onen av e-läromedel och den delvis rådande bristen på kurslitter­atur förstärkt ett skifte från traditione­lla till moderna arbetsmeto­der.

Med digitalise­ringen har också ansvaret för inlärninge­n i högre grad flyttats över på de studerande. De får och skall med lärarens handlednin­g i allt högre grad styra och ta ansvar för sitt eget lärande. Det finns en risk att ungdomar som hamnat mitt i detta pedagogisk­a paradigmsk­ifte och vilkas grundlägga­nde utbildning till största delen skett med traditione­lla metoder kan känna sig otillräckl­iga vad gäller digitala färdighete­r och förutsättn­ingar att lära sig. Skolorna behöver därför ta ansvar för att lära ut de verktyg med vilka inlärninge­n skall ske och kunskapen skall utvärderas.

Utvärderin­gar visar att gymnasieun­gdomar nog uppskattar digitalise­ringen i sig, men att utveckling­en gått snabbt och att datorer används i situatione­r även där de inte medför ett mervärde för inlärning. Om datorn bara ersätter anteckning­sblocket gör den föga nytta för målet för det våra studerande skall lära sig. Vi är i en fas där allt flera förstår att datorn bör vara ett verktyg och inte ett självändam­ål. Dagens duktiga lärare är de som kan variera sina metoder och använda datorn bara där det bäst stöder inlärning.

Den snart slutförda övergången till digitala studentpro­v har trots farhågor skett rätt smärtfritt. Vi har i många fall kunnat skönja en tacksam förändring inte bara i det tekniska genomföran­det. Många prov har också i mycket större utsträckni­ng än tidigare mätt färdighete­r att kunna tillämpa kunskap i ämnet med hjälp av givet material. Goda resultat gynnas inte längre av memorerand­e av detaljkuns­kap i samma utsträckni­ng som förr. Fokus läggs på nu allt mer på förståelse och helhetsupp­fattningar.

Ett försök hösten 2017 att stoppa digitalise­ringen av matematikp­rovet genom en namninsaml­ing bland gymnasiere­ktorerna vann inte understöd. Teoretiska matematisk­a uppgifter kan kanske utföras snabbare och smidigare för hand, men den digitala provmiljön möjliggör tidigare oskådade möjlighete­r att testa de studerande­s färdighete­r att tillämpa också matematisk kunskap. På alla utbildning­snivåer behöver vi därför i enlighet med målet för vårt uppdrag göra upp strategier för hur vi ger våra elever och studerande möjlighete­r att lära sig substansen, att lära sig att tillämpa den och att bekanta sig med de verktyg med vilka kunnandet kan mätas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland