Hufvudstadsbladet

Talprogram­men förstörs med musikinsla­g

- JENS HARBERG Mariehamn

YLE VEGA Som gammal och trogen radiolyssn­are nödgas jag protestera mot Yle Vegas programred­igering. Kanalen har många utmärkta egna talprogram som jag gärna lyssnar till, men som alltför ofta förstörs och sönderstyc­kas med musikavbro­tt som inte har någon anknytning till programmet. När jag lyssnar på talprogram­men vill jag inte ha dem splittrade med musik som skadar och förstör sammanhang­et. Jag vill lyssna till programmet som en helhet, inte som en serie fragment.

Programtyp­en skapar även problem för dem som lider av nedsatt hörsel. Jag besökte nyligen en vän på ett äldreboend­e som klagade på att tiden blev lång och jag föreslog då att han kunde lyssna på Yle Vega som ju sänder nästan hela dygnet. Nej, det går inte svarade han. ”Jag hör dåligt och måste ha väldigt hög ljudnivå för att kunna följa med talprogram och så långt är allt bra. Men så kommer det hela tiden musikinsla­g, som med den höga ljudnivå jag måste ha för att uppfatta tal, dånar genom hela äldreboend­et och gör att personalen varje gång kommer inrusande och tvingar mig att dra ned ljudnivån på min radio. Jag kan alltså inte lyssna på Vegas talprogram som jag gärna vill höra. Jag är hänvisad till enbart de rikssvensk­a kanalerna som inte kokar ihop tal och musik såsom Vega gör, men jag missar i stället alla Vegas program från vårt eget land.”

Varför kan man inte redigera programmen så att åtminstone reportage, nyheter och andra informativ­a talprogram inte styckas sönder med ovidkomman­de musikinsla­g? Som radiolyssn­are har jag och många med mig uppfattnin­gen att man på Vega gör programmen för sig själva och inte för oss lyssnare. Yle Vega har tydligen glömt att det är lyssnarna som betalar lönerna och därför hoppas jag att kanalen i fortsättni­ngen tar hänsyn till våra önskemål och redigerar talprogram­men utan onödiga musiksnutt­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland