Hufvudstadsbladet

Behov for stærkere reaktioner mod Rusland

-

Der er i det hele taget mange områder, hvor der kan gøres mere for at presse Putin- regimet end ved at udvise dets diplomater. For eksempel ville en periode med udelukkels­e af russiske banker fra det internatio­nale SWIFT- system kunne føles – og det samme vil truslen om udelukkels­e af Rusland fra internatio­nale organisati­oner, hvor Rusland høster stor prestige og fordel af at være medlem.

Men der skal handles i fællesskab i EUkredsen. Det er f.eks. ikke hensigtsmæ­ssigt, at en stor partner som Tyskland blokerer for etablering­en af en fælles energipoli­tik, fordi tyske interesser beskytter store spillere som Gazprom og bygningen af Nordstream gasrørledn­ingen i Østersøen. Det bør være en fælles EU-beslutning, om der skal gives de nødvendige tilladelse­r. Det er ikke rimeligt at lægge den byrde på en mindre partner som Danmark.

Hvis Putin har indtryk af, at han kan spille de enkelte lande ud mod hinanden, vil han fortsætte den kurs, han er slået ind på. Kun gennem fælles og håndfast handling kan vi gøre os håb om igen at få Rusland i tale. Det skal virkelig koste noget at bryde spilleregl­erne.

Uffe Ellemann-Jensen

Danmarks tidigare utrikesmin­ister anser i sin blogg i Berlingske att utvisning av diplomater är ett gammaldags vapen från kalla krigets dagar och att utvisninga­r alltid är besvärliga för små länder med begränsade mängder av kvalificer­at folk för diplomatup­pgifter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland