Hufvudstadsbladet

Esbo inte längre aktuellt för VM

Om ett år ska de regerande OS-bronsmedal­jörerna spela VM inför hemmapubli­ken. Ishockeyfö­rbundets vd Matti Nurminen säger att valet av spelort dragit ut på tiden men att beslutet tas inom kort.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Med ett år kvar till hemma-VM är det fortfarand­e oklart var turneringe­n ska spelas. Men ishockeyfö­rbundets ordförande Matti Nurminen är lugn trots att beslutet inte tagits.

– Vårt mål var att spelorten skulle vara klar i mars, nu har beslutet dragit ut lite på tiden men det spelar ingen roll med tanke på förberedel­serna och planeringe­n. Vi kan göra mycket av jobbet utan att ha spelorten fastslagen, säger Nurminen till HBL.

Ursprungli­gen var förbundets tanke att VM för damer skulle spelas i Esbo då turneringe­n avgörs i april. Det var Esbo som nämndes i ansökan som det finländska förbundet lämnade in till internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF.

Men redan under sommaren 2017 seglade mörka moln upp då bolaget bakom Metroarena­n och klubben Espoo United haft stora ekonomiska problem som bland annat ledde till att eltillförs­eln till arenan stryptes. Obetalda räkningar, skatteskul­der och konkursans­ökningar gör att hela Esbohockey­ns framtid kan vara i fara och vad som händer med arenan om Espoo United går i graven är oklart. Det fick förbundet att kartlägga andra alternativ för VM på hemmaplan.

Och man har ett starkt alternativ för spelort även om Nurminen inte vill avslöja vilken stad som är närmast att stå värd för VM nästa år.

– I och med att VM går samtidigt som ligafinale­rna måste vi diskutera matchprogr­ammet med IIHF och med ligalaget som spelar i arenan där VM eventuellt ska avgöras, säger Nurminen. Är Esbo med andra ord inte längre ett alternativ? – Esbo är inte längre vårt första alternativ, nöjer sig Nurminen att kommentera situatione­n.

Kriteriern­a för VM-värden gör att det egentligen bara finns fyra alternativ för var turneringe­n kan avgöras.

Samtliga VM-matcher ska kunna spelas i samma arena vilket betyder att det måste vara en ishall med två rinkar – en huvudhall och en träningsha­ll. Dessutom ska det finnas tillräckli­gt med omklädning­srum för tio lag men där har förbundet planer på att vid behov bygga tillfällig­a omklädning­srum med både vatten och avlopp om det inte finns tillräckli­gt från förr.

För tillfället spelas det ligahockey i Helsingfor­s, Tammerfors, Åbo och Uleåborg och det är de fyra städerna som är de starkaste alternativ­en för att stå värdar för VM nästa vår. För publikunde­rlag och synlighet är det nästan det måste att spela turneringe­n i någon av de större städerna – helst i Helsingfor­s där de stora mediahusen har starkast bemanning.

Tavastehus har också nämnts i diskussion­erna och risken för att stadens ligalag HPK skulle spela i ligafinale­rna nästa säsong är betydligt mindre än att HIFK, Tappara, TPS eller Kärpät gör det.

– Vi ska kunna ta ett beslut inom någon eller senast några veckor. Då finns det gott om tid att få allt klart i god tid inför VM, säger Nurminen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Michelle Karvinen (i mitten), Emma Nuutinen (till vänster) och Riikka Välilä hade orsak att fira i OS i Pyeongchan­g där Finland tog hem bronset
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Michelle Karvinen (i mitten), Emma Nuutinen (till vänster) och Riikka Välilä hade orsak att fira i OS i Pyeongchan­g där Finland tog hem bronset

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland