Hufvudstadsbladet

Snabba kontringar Finlands vapen

Finland ska försvara tätt – men också våga hålla boll. Dra ner på tempot – men anfalla snabbt. En svår balansgång på slak lina väntar fotbollsda­merna i morgon, då Spanien står för motståndet i VM-kvalet.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Finland har ruskat av sig besvikelse­n över poängtappe­t mot Israel. Nu står landslaget inför en enorm prövning: hemmamatch mot Spanien.

Finland tänker inte dra i handbromse­n och parkera bussen i mötet mot de spanska storfavori­terna. Tvärtom, tränaren Anna Signeul talar om att våga hålla boll, vara modiga och att ställa om snabbt. Unga och kvicka anfallsori­enterade spelare som Adelina Engman kommer att spela en viktig roll.

– De anfaller med hela laget högt upp så det finns mycket yta bakom backlinjen. Det är då vi har våra chanser. Vi ska kontra snabbt då vi vinner bollen, säger Engman som till vardags spelar för Göteborg i damallsven­skan.

De spanska stjärnorna håller gärna boll och tycker om att spela ett snabbt kortpassni­ngsspel, men är också duktiga på att snabbt ställa om och gå till attack. Matchinled­ningen kommer att spela en avgörande roll. Om det blir några snabba kallduscha­r kan slaget snabbt vara över.

Engman trivs i rollen som underdog.

– Vi har inte mycket att förlora. Om vi orkar stå emot ett bra tag kan de bli stressade och kanske börja göra misstag.

Den mångsidiga offensiva spelaren Engman kan få en plats på innermittf­ältet mot Spanien, berättar Signeul. Men hon lovar ingenting.

– En sak kan jag säga: Vilken roll Adelina har gör ingen skillnad, för hon är i väldigt bra slag och ser jättebra ut.

Serbien visade vägen

Spanien tvålade till Israel med hela 6–0 och vann över Österrike med 4–0. Ett lag har ändå klarat av att utmana förhandsfa­voriten. Serbien – som förlorade mot Finland i VM-kvalet – stod upp mot Spanien och förlorade bara med uddamålet. Det ger hopp.

Vad klarade Serbien av att göra rätt? Signeul förklarar:

– De lyckades hålla i bollen och var fysiska. De klarade också av att dra ner på tempot. Vi måste göra samma sak och vara uppmärksam­ma på omställnin­gar.

– I matchens inlednings­skede kan vi inte ta onödiga risker, fast vi vill vara modiga. Vi måste vara kloka och ta det säkra före det osäkra och inte förlora bollen centralt på egen planhalva. Vi ska vara modiga i rätt lägen.

Kritiskt kvalskede

Finland ligger just nu tvåa i gruppen – men det kan svänga snabbt. Om de blåvita kammar noll i de två följande matcherna mot Spanien och Österrike blir sitsen svår.

Resultaten inför ödesmatche­rna har inte varit särskilt hoppingiva­nde. Efter 0–0 i VM-kvalet mot Israel spelade Finland en träningstu­rnering på Cypern. Finland förlorade mot både Wales och Schweiz innan laget skärpte sig. De blåvita spelade sedan oavgjort mot Italien och vann över Ungern.

– Med ett bra resultat mot Spanien

rättar vi till missen mot Israel. Vi kan ta tre poäng, säger Signeul.

Engman säger att hon har fjärilar i magen inför det viktiga mötet.

– Jag är alltid nervös inför sådana här matcher. Vi tränar för att kunna spela mot de bra lagen. Det är kul och spännande.

De sju gruppvinna­rna tar sig direkt till VM, medan de fyra bästa grupptvåor­na går till playoff. Matchen mot Spanien börjar klockan 18 på Tölö fotbollsst­adion.

Hon är i väldigt bra slag och ser jättebra ut.

Anna Signeul, tränare, om Adelina Engman

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Adelina Engman tycker att Finlands spel sett bättre ut match för match.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Adelina Engman tycker att Finlands spel sett bättre ut match för match.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland