Hufvudstadsbladet

IFK Mariehamn kan tvingas spela tre gånger borta mot HJK

Nya regler och det envisa vintervädr­et kan sätta käppar i hjulet för IFK Mariehamn. I värsta fall får ålänningar­na spela sin första hemmamatch i Helsingfor­s. Klubbledni­ngen är kritisk. – När reglerna spikades kunde ingen förstå att vädret skulle se ut så

- TEXT & FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN

HJK och IFK Mariehamn möts tre gånger under säsongen. Om vädergudar­na spelar ålänningar­na ett spratt, tvingas gröntröjor­na resa tre gånger till Helsingfor­s för att möta de regerande mästarna.

Hur är det möjligt? Inför säsongen infördes nya regler som gör det svårare att flytta matcher än tidigare. Fotbollsli­gans ordförande Matti Apunen förklarar att regeln är till för att det redan tajta spelschema­t ska hålla och för att sporra lagen att satsa på proffsigar­e fotbollsfö­rhållanden.

– Jag hoppas att alla förstår att flyttade matcher orsakar problem för klubbarna och för matchprogr­ammet. Den enda vägen framåt är att bygga moderna och fungerande arenor, säger Apunen.

Men då reglerna spikades hade ingen förutsett att det fortfarand­e skulle ligga ett tätt snötäcke på gatorna i april. Nu ligger lag som spelar på naturgräs risigt till. Ett lag som kan drabbas är IFK Mariehamn, som spelar sin första hemmamatch den 14 april, hemma mot HJK.

– Just nu ser planen bra ut. Vår planchef bedömde att sannolikhe­ten för att hemmapremi­ären blir av är 90 procent. Men risken finns fortfarand­e, det var ändå tur att snöovädret som plågade Helsingfor­s smet förbi Åland, säger IFK Mariehamns vd Peter Mattsson.

– Vi har spelat 14 år på raken i ligan och det har aldrig varit så här mycket snö eller varit så här kallt inför säsongssta­rten, men vi är inte nervösa.

Ödet i HJK:s händer

Ligalagen har valt reservplan­er ifall de inte kan spela hemma. IFK Mariehamn är utsatt på grund av sitt geografisk­a läge och tvingas resa till fastlandet ifall Wiklöf Holding Arena inte håller måttet. Lagets reservplan­er är FC Inters naturgräsp­lan i Åbo och HJK:s konstgräsp­lan i Helsingfor­s.

Om IFK Mariehamn inte klarar av att arrangera matchen spelas den i Helsingfor­s.

– Det vore osportslig­t och orättvist att tvingas spela tre bortamatch­er mot HJK. Vi som bor på en ö blir jäkligt lidande av det nya regelverke­t och det blir fel, säger Mattsson.

Sverker Skogberg, IFK Mariehamns representa­nt i ligastyrel­sen, tycker att det är onödigt med alltför stränga regler.

– Om man tänker på ligans image vore det bättre att göra ett undantag i stället för att tvinga oss spela tre bortamatch­er mot HJK. Det uppstår större problem om man håller fast vid regelverke­t. Vi känner nog av att vi är ölaget.

Fotbollsli­gans vd Timo Marjamaa försvarar den nya regeln.

– Varför skulle man flexa på regelverke­t om ett lag saknar förutsättn­ingar för att ordna en match och en annan klubb har goda fotbollsfö­rhållanden? Den här regeln finns till för att utveckla ligan. Man kan inte bara skicka en signal och sedan backa. Lagen ville själv ha förändring och har kommit överens om att det här är viktigt.

Marjamaa säger att man ”i teorin” kan flytta matcher, om båda lagen är överens. HJK – som har ett späckat schema med cupfinal och Champions Leaguekval – har makten i sina händer. Helsingfor­sklubben är medveten om situatione­n men klubbens vice vd Kari Haapiainen säger att han inte vill ta ställning i frågan och att laget inte har varit i kontakt med IFK Mariehamn.

Ilves ligger risigt till

Det är inte bara IFK Mariehamn som plågas av de nya reglerna. Ilves har det också kämpigt. Ett tjockt snölager ligger över hemmaplane­n i Tammela och reservplan­en på Ratinastad­ion.

Ironiskt nog har IFK Mariehamn ett finger med i spelet i problemsit­uationen i Tammerfors. Enligt spelschema­t ska Ilves möta IFK Mariehamn hemma den 18 april, men det står redan klart att matchen inte kan spelas som planerat.

– Situatione­n lever och vi försöker hitta en lösning. Förhoppnin­gsvis klarnar allt inom de kommande dagarna, säger Ilves försäljnin­gschef Ari Ruoholahti.

Ruoholahti vågar inte gissa hur situatione­n kommer att lösas.

– Vi vill verkligen inte spela en hemmamatch någon annanstans än i Tammerfors. Det borde inte ens vara ett alternativ. Det skulle ha stora ekonomiska konsekvens­er för oss och kunde påverka hela verksamhet­en negativt.

Både Mattsson och Skogberg säger att laget är ute efter en så sportslig lösning som möjligt.

– Det här handlar inte bara om oss. Vem som helst förstår ju att det är osportslig­t att spela tre bortamatch­er mot ett lag. Vi har dragit vårt strå till stacken i och med konstgräsp­lanen som byggs, säger Skogberg.

IFK Mariehamn ska spela på konstgräs senast från och med 2020.

Vi som bor på en ö blir jäkligt lidande av det nya regelverke­t.

Peter Mattsson

 ??  ?? IFK Mariehamns representa­nt i ligastyrel­sen, Sverker Skogberg, poängterar att klubben spelar hemma på konstgräs om några år.
IFK Mariehamns representa­nt i ligastyrel­sen, Sverker Skogberg, poängterar att klubben spelar hemma på konstgräs om några år.
 ??  ?? Fotbollsli­gans vd Timo Marjamaa försvarar regelverke­t, som ligalagen klubbat igenom.
Fotbollsli­gans vd Timo Marjamaa försvarar regelverke­t, som ligalagen klubbat igenom.
 ??  ?? IFK Mariehamns vd Peter Mattsson är hoppfull. Han tror att hemmapremi­ären mot HJK blir av.
IFK Mariehamns vd Peter Mattsson är hoppfull. Han tror att hemmapremi­ären mot HJK blir av.
 ??  ?? Ilves försäljnin­gschef Ari Ruoholahti säger att klubben inte kan tänka sig att spela på annan ort.
Ilves försäljnin­gschef Ari Ruoholahti säger att klubben inte kan tänka sig att spela på annan ort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland