Hufvudstadsbladet

Skrämselhi­cka, ja tack

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

The Strangers: Prey at Night är ett helgjutet rysarhantv­erk. Trots knivar och yxor ligger fokus på den krypande spänningen. RYSARE

The Strangers: Prey at Night

Regi: Johannes Roberts. Manus: Ben Ketai. Foto: Ryan Samul. I rollerna: Christina Hendricks, Bailee Madison, Martin Henderson, Lewis Pullman.

Rysaren är inte den mest finstämda av filmgenrer. Eller vad säga om den arketypisk­a knivsprätt­artraditio­nen som rätt och slätt går ut på att sticka hål på en massa människor – utan att så mycket som blinka (förutom i ironisk mening).

I Johannes Roberts The Strangers: Prey at Night finns mycket riktigt drag av knivsprätt­arstuket, men inte så att man befolkat filmen med dumdristig­a ungdomar med sitt öde skrivet i pannan.

Nej, här är det en familj som råkar illa ut och vips blir det betydligt mera dramatiskt, känslomäss­igt pregnant, i synnerhet som det är fråga om en familj i kris.

Skyll på strulpetro­nellan Kinsey ( Bailee Madison, iförd en snärtig The Ramones- tröja) som ställt till det och nu får räkna med att fortsätta sin skolgång i en internatsk­ola. Men innan detta drar det ihop sig till ett sista veckoslut med familjen, en semesterre­sa.

Färden går till en sketen semesterby som på höstkviste­n är mer än lovligt öde. Så när det knackar på dörren och främlingen i fråga, en ung kvinna, undrar ifall ”Tamara är hemma” kan Kinsey och resten av familjen, pappa Mike ( Martin Henderson), mamma Cindy ( Christina Hendricks) och lillebror Luke ( Le- wis Pullman), inte annat än skaka på huvudet.

Maskerad mördartrio

Den som sett förlagan (från 2008) lägger vid det här laget benen på ryggen. Det gör inte Cindy som följakt- ligen får smaka på kniven, detta till ackompanje­mang av en maskerad trio som lystrar till namn som Dollface, Man in the Mask och Pin-Up Girl.

I Prey at Night finns många välbekanta element, bland dessa ett soundtrack som osökt för tankarna till John Carpenters Halloween. De bångstyrig­a bilskrälle­na i sin tur påminner om Christine, en annan Carpenterk­lenod.

Poängen är att Johannes Roberts och hans manusförfa­ttare har tillräckli­gt på fötterna för att inte sitta där med blott en pastisch.

Knivarna och yxorna till trots ligger fokus här på den krypande spänningen, på det helgjutna rysarhantv­erket som gör det mesta av ljussättni­ngar och perspektiv­förskjutni­ngar.

Till det kommer en hotbild som byter ut ”varför” mot ett nihilistis­kt ”varför inte”, ett motiv som är så mycket mera skrämmande.

På slutet händer det att filmmakarn­a bjuder in en och annan klyscha men inte så att helheten går förlorad. Ett extra plus blir det för de töntcharmi­ga låtvalen, modell Kim Wilde och Bonnie Tyler. Man får gåshud av mindre.

 ?? FOTO: BRIAN DOGULAS ?? Bailee Madisons struliga tonåring jagas av Emma Bellomys maskerade psykopat.
FOTO: BRIAN DOGULAS Bailee Madisons struliga tonåring jagas av Emma Bellomys maskerade psykopat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland