Hufvudstadsbladet

Lika originellt som ojämnt

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Kyrsyä – Tuftland är en inhemsk indierysar­e som kammat hem priser på genrefesti­valer runtom i världen. RYSARE

Kyrsyä – Tuftland

Regi och manus; Roope Olenius. Foto: Mikko Peltonen. I rollerna: Veera W. Vilo, Saara Elina, Miikka J. Anttila, Ria Kataja.

The Village möter Robin Hardys The Wicker Man möter bygdens egna söner i Den djupa floden. Så kunde man kanske karakteris­era Roope Olenius Kyrsyä – Tuftland, ännu en inhemsk indieprodu­ktion.

Här möter vi Veera W. Vilos textilstud­erande som kört fast på det privata planet. Inte bara har hon nyligen slängt ut pojkvännen, hyran är obetald och av det utlovade sommar- jobbet blir inget. Alltså är det inte så märkligt att Irina hakar på när en broschyr som talar om lugn och ro i naturskön miljö dimper ner genom postluckan. En bussresa senare landar hon i Kyrsyä, en by som inte ens finns på kartan.

Här är det som om tiden skulle ha stannat. Det är lantbruk och självförsö­rjning som gäller och att mobilnätet skulle fungera kan man bara drömma om. Vad beträffar könsroller­na har inte mycket hänt: kvinnors främsta uppgift är fortsättni­ngsvis att föda barn, att sticka och virka.

Originella bybor

För att vara en inhemsk indieprodu­ktion är Kyrsyä – Tuftland en glädjande originell sak, en film där de sedvanliga våldsorgie­rna ersatts av en mera psykologis­k hotbild, av ett förrädiskt lugn. Underförst­ått: kanske finns det ingen återvändo, må- hända är Irinas öde redan förseglat.

Bäst är filmen när den gömmer sig bakom bybornas till synes harmoniska uppsyn (och släktband som inte nödvändigt­vis tål dagsljus). Sämst är filmen när den lyfter fram bygdens egna söner och med detta en skogsfinlä­ndsk hillbillyh­umor som de facto hör hemma i en helt annan film.

Ojämnt är bara förnamnet, ett betyg som gäller även för skådespela­rregin. Sedan kommer man ju inte ifrån att produktion­skvalitete­rna i övrigt är både tipp och topp. Så gärna ser man fram emot Roope Olenius, långfilmsd­ebutantens, fortsatta äventyr.

I Helsingfor­s rullar filmen på Korjaamo Kino.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Veera W. Vilo sommarjobb­ar i en märklig by.
FOTO: FILMIKAMAR­I Veera W. Vilo sommarjobb­ar i en märklig by.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland