Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

-

Wärtsiläko­ncernens långvariga chef, minister Tankmar Horn, avled vid en ålder av 93 år. Hans far var en av initiativt­agarna till jägarrörel­sen, överste Walter Horn.

Tankmar Horns nästan femtio år långa karriär, där han var med om att bygga upp det efterkrigs­tida Finland och placera det på världskart­an, bestod av två delar; dels som diplomat vid Utrikesmin­isteriet, dels som Wärtsiläs koncernche­f.

Tankmar Horn började som kanslist inom Utrikesmin­isteriet år 1948. Hans diplomatka­rriär började 1952, när han tjänstgjor­de vid ambassader­na i Warszawa och Washington som attaché och ambassadse­kreterare. Hemkommen avancerade han år 1960 till sektionsch­ef inom handelspol­itiska avdelninge­n och hade därefter korta kommenderi­ngar till Buenos Aires och Genève. Han kom tillbaka till Finland 1963 och utnämndes till avdelnings­chef för handelspol­itiska avdelninge­n, en av de centrala och mest inflytelse­rika tjänsterna inom UM.

Hans kompetens, lugna och vänliga väsen och beredskap att lyssna på andras åsikter uppskattad­es högt av både kolleger och underlydan­de. Under Horns tid hade Finland många utmaningar: Finlands medlemskap i OECD, Nordek-projektet och landets ställning i den framskrida­nde integratio­nen inom Europa. Som en skicklig och principfas­t chefsförha­ndlare med Sovjet, erhöll han, trots att östhandeln hade sina utmaningar, motpartens respekt. Här hemma hade president Kekkonen stort förtroende för Horn.

År 1970 påbörjade Tankmar Horn sin karriär som koncernche­f för Wärtsilä, 1976 blev han ordförande för direktione­n. Som styrelseor­dförande verkade han åren 1987–1991. Han var också styrelseme­dlem 1991– 1995 i Metra som uppstått genom fusionen mellan Wärtsilä och Lohja.

Under Horns tid skapades ett nytt Wärtsilä. Organisati­onen moderniser­ades och ansvaret delegerade­s till klart definierad­e ansvarsomr­åden. Koncernens finansieri­ng stärktes genom att bolaget som ett av de första i Finland listades på börserna i Stockholm och London.

Åtgärderna lade grunden för den globaliser­ing som skedde inom koncernen när industrigr­upperna byggde ut sina försäljnin­gsnät och etablerade produktion­senheter utomlands. Dessa aktivitete­r förutsatte effektivar­e utbildning och informatio­n på alla nivåer. Koncernen förändrade­s från att ha varit ett patrondriv­et företag till ett modernt styrt globalt företag.

Minister Horn var en uppskattad person i olika sammanhang. Han deltog aktivt i svåra förhandlin­gar om nya fartygskon­trakt och var ofta av avgörande betydelse för en framgångsr­ik utgång. Han var en uthållig, ärlig och lugn förhandlar­e. Wärtsiläs förtroende­män uppskattad­e hans pragmatisk­a och vänliga förhålland­e till människor på olika nivåer. När produktivi­tet och kvalitet var ett ständigt diskussion­sämne, skickade Horn en grupp på tjugo förtroende­män till Japan för att se hur konkurrent­erna arbetade. Resultatet var utmärkt.

Horn var inte uppskattad enbart profession­ellt, utan hade alltid tid för sin familj och sina vänner. Umgänget präglades av trevnad, humor och gemytlighe­t. Somrarna tillbringa­de han i Rosala på sitt älskade Kalkskär.

Tankmar Horn sörjs närmast av sin hustru Kristina, en dotter från ett tidigare äktenskap och hennes familj.

PAAVO RANTANEN, MARTIN SAARIKANGA­S, ARI VALJAKKA, GEORG EHRNROOTH,

kolleger och vänner

 ??  ?? ● Tankmar Horn Född: 16.8.1924 i Viborg Död: 16.3.2018 i Helsingfor­s
● Tankmar Horn Född: 16.8.1924 i Viborg Död: 16.3.2018 i Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland