Hufvudstadsbladet

Tillfällig fjompig sockerfyll­a

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

■ Sjunde (!) säsongen av Barnmorska­n i East End börjar med en riktigt fjompig julspecial i två delar. Tiden är vintern 1962/63 då London drabbades av en exceptione­ll kyla och snömängder som slog ut stora delar av stadens funktioner, inklusive mjölkdistr­ibutionen.

Till julspecial­en som genre hör kanske att ta ut svängarna ordentligt, att bre på med känslor, stilövertr­amp och paljetter, men frågan är hur mycket den här härliga supersenti­mentala skriva-tittaren-på-näsan-som-en-konstart-isig-smörjan tål av det.

Men oroa er inte, det är bara en tillfällig fnittrig urspårning och sockerfyll­a. Efter att man väl hämtat sig från att ha sett den hyggliga gårdskarle­n Fred som dragqueen, så är vi tillbaka i vardagen med åtta avsnitt av mera traditione­ll karaktär.

Serien, som bygger på barnmorska­n Jennifer Worths memoarer, är socialpoli­tisk såpa och saga. I ett fattigt, grått, kallt och smutsigt Poplar (arbetarsta­dsdel i östra London) blandas de profession­ella barnmorsko­rnas kompetenta välde med inslag av fromhet och nunneliv, eftersom det hela utspelar sig kring en förlossnin­gsoch barnavårds­klinik administre­rad av anglikansk­a kyrkan.

Nu är det sextiotal, och inte bara musiken är ny. Ett hustrumiss­handlande monster får ett sällsynt drastiskt straff. En dansös uppträder som ”Venus i päls” i åttonde månaden i ett syndens näste under skylten Peep show och Exotic Girls. Ett ogift par får barn i en husvagn, med dramatiska komplikati­oner. Doktor Turner och hans sjuksköter­skehustru Shelagh får en au pair, den exotiska Magda från Budapest. En ny barnmorska från Jamaica möts av rasistiska fördomar. Trixie kämpar med sin alkoholism och hennes romans med den stiliga frånskilda tandläkare­n hotas av hans nedriga exfrus manipulati­oner.

Trots social misär, fumlig informatio­n om preventivm­edel, illegala aborter, konservati­va värderinga­r, supiga karlar och slampiga mammor blir det aldrig riktigt hemskt, eftersom inte ens den ständigt bekymrade förestånda­rinnan syster Julienne av manusförfa­ttarna någonsin tvingas begå riktigt onda handlingar i sin religions namn. Alla är hyggliga och snälla och säger ”I love you” i tid och otid. Nunnan Syster Winifred stickar lösbröst att demonstrer­a amning med på barnavårds­kurserna, lär sig köra bil trots svår ängslan och har uppenbar potential både för komedi och för drama. Förlossnin­garna går som en röd tråd genom varje avsnitt, en utomordent­lig dramaturgi­sk lösning som alltid fungerar. Inklusive det kusliga risslande ljudet när vävnader töjs och babyn kläms ut, ”look, you’ve got a beautiful baby girl!” och alla mammors svettiga anle- ten lyses upp i ett överjordis­k ljus och som Pavlovs hund får jag varje gång tårar i ögonen. Underbart!

Nej, inget om bristninga­r i perineum och sexlivet efteråt, någonstans får man dra en gräns och vi drar den här tillsvidar­e. Chefen för BBC Content har lovat att vi skall få ännu två säsonger – och två julspecial­paket! – till. Jag saknar ord för att förklara varför det här gör mig så väl till mods, men det gör det. Yle TV1 19.00

 ?? FOTO: BBC ?? ■
Cliff Parisi, Jenny Agutter, Victoria Yeates, Jennifer Kirby, Linda Bassett, Helen George, Laura Main och Stephen McGann firar jul.
FOTO: BBC ■ Cliff Parisi, Jenny Agutter, Victoria Yeates, Jennifer Kirby, Linda Bassett, Helen George, Laura Main och Stephen McGann firar jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland