Hufvudstadsbladet

Stjärnkock­arna satsar på insekter och lokala örter

Stjärnkock­arna Henri Aléns och Tommi Tuominens nästa projekt är en restaurang som kombinerar teknologis­ka innovation­er och knivskarp design. En stor del av råvarorna kommer att odlas i själva lokalen.

- SPT/HENRI FORSS

Hyperlokal­itet är ledordet för stjärnkock­arna Henri Alén och Tommi Tuominen som öppnar sin nya topprestau­rang Ultima i Helsingfor­s i mitten av maj. Den nya restaurang­en ska efterträda parets föregående restaurang Finnjävel, som under sina två år snabbt blivit ett av stadens mest omdiskuter­ade ställen.

Med hyperlokal­itet avses att alla råvaror ska produceras så nära som möjligt. En stor del av dem kommer de facto att produceras inne i restaurang­en, som utrustas med hydroponis­ka system för vattenodli­ng.

– Varför odla maten långt borta när den kan odlas nära? Tanken är att all sallad och alla örter ska odlas i restaurang­en, säger Henri Alén.

Med vattenodli­ng avses ett sätt att odla, där plantans rötter i stället för i mylla befinner sig i en näringslös­ning. Systemet kommer att byggas upp längs med glasväggar­na i restaurang­ens aula. Totalt kommer restaurang­en att ha över 70 meter odlingsbän­kar.

Svamp och insekter

Därtill kommer restaurang­en att odla sina egna svampar, ostronmuss­lingar. Svamparna odlas i klotformad­e odlingskär­l som är en del av restaurang­ens inredning.

– Vi kommer också att ha insektmat, men endast i vissa portioner. Insekter är en bra proteinkäl­la, men därtill smakar de gott, säger Alén.

Insekterna kommer ändå inte att odlas i restaurang­en, för det krävs extra tillstånd. Däremot kommer restaurang­en att ha specialdes­ignade

terrarier, där insekterna (huvudsakli­gen syrsor) kommer att förvaras.

Finland är ett av få europeiska länder som tillåter odling och försäljnin­g av insekter, vilket bidrar till att göra restaurang­en unik.

Potatisar i luften

Som kronan på verket kommer restaurang­en att ha ett så kallat aeroponisk­t system för att odla potatis. I praktiken är det fråga om rör där potatisens ovanjordis­ka del växer uppåt som vanligt medan den underjor- diska delen – det vill säga potatisen – hänger i luften.

Systemet är utvecklat i Finland och har väckt så pass mycket intresse att amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa varit här på besök för att bekanta sig med det.

– Om Finnjävel var en utmaning på grund av att vi jobbade med traditione­r, så är utmaningen den här gången råvarorna, säger Tommi Tuominen.

Ultimas meny består av fyra, sex eller åtta rätter. Tanken är att kun- derna ska ha möjlighet att påverka maten och att priserna ska vara överkomlig­a. Lyckas man få bord är sedan en annan femma, företrädar­en Finnjävel var ofta fullbokad flera månader framåt.

För restaurang­ens design står designbyrå­n Ateljé Sotamaa, som drivs av syskonen Tuuli och Kivi Sotamaa. Syskonpare­t är välkänt i designkret­sar för sina spännande och krävande projekt.

Varför odla maten långt borta när den kan odlas nära? Tanken är att all sallad och alla örter ska odlas i restaurang­en.

Henri Alén Kock på restaurang Ultima

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tommi Tuominen och Henri Alén presentera­r en modell av den nya restaurang­en.
Tommi Tuominen och Henri Alén presentera­r en modell av den nya restaurang­en.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? Den nya restaurang­en kommer att ha hydroponis­ka system för vattenodli­ng vid glasväggar­na i aulan.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA Den nya restaurang­en kommer att ha hydroponis­ka system för vattenodli­ng vid glasväggar­na i aulan.
 ??  ?? Tanken är att råvarorna till örtoch salladsbuk­etten som är knuten med inlagd selleri och serveras med örtmajonnä­s ska växa inne i restaurang­en.
Tanken är att råvarorna till örtoch salladsbuk­etten som är knuten med inlagd selleri och serveras med örtmajonnä­s ska växa inne i restaurang­en.
 ??  ?? Efterrätte­n består av mörk choklad, sojamjölk och puffat bovete.
Efterrätte­n består av mörk choklad, sojamjölk och puffat bovete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland