Hufvudstadsbladet

Piccard söker nya ekologiska lösningar efter soldrivna flygfärden runt jorden

När Bertrand Piccard flög jorden runt utan en droppe bensin blev hans plan en symbol för användning av naturens rena energikäll­or. Nu fortsätter arbetet med att sprida erfarenhet­erna och utveckla ny teknik.

- CAMILLA ALFTHAN

Har man en farfar som inspirerat skapandet av professor Karl Kalkyl i Hergés Tintin-serier kommer man inte från en helt vanlig familj. Eller att man som 11-åring var med i kontrollru­mmet för att följa uppskjutni­ngen av Apollo 11 till månen och när Neil Armstrong tog sina berömda steg för mänsklighe­ten. De stora upptäckter­na har alltid varit en naturlig del av livet för den schweizisk­a läkaren och äventyrare­n Bertrand Piccard. För snart två år sedan skrev han världsreko­rd när han flög jorden runt i världens första solenergid­rivna flygplan.

Idén till det legendaris­ka planet fick Piccard för snart tjugo år sedan när han som passionera­d ballongfly­gare flög jorden runt utan uppehåll, som den första människan någonsin. Färden var inte utan bekymmer. Piccards ständiga rädsla för att bränslet plötsligt skulle ta slut gav honom tanken att flyga utan flytande bränsle. Solen var den enda energikäll­an som skulle kunna förverklig­a den drömmen.

När han träffade den schweizisk­a jaktpilote­n och ingenjören André Borschberg skulle drömmen bli verklighet. Tillsamman­s utvecklade de det första Solar Impulse-planet – en liten och lätt konstrukti­on med enorma vingar som både skulle kunna fånga in och lagra solljuset. Efter ett otal provflygni­ngar som sträckte sig över flera år, lanserades det fulländade planet, som de turades om att flyga jorden runt i.

Magisk upplevelse

– Det är något magiskt över att vara ensam i förarkabin­en. Man ser motorerna snurra av solenergin, helt utan förorening­ar och oljud. Det finns inga begränsnin­gar. Det är alltid lika fantastisk­t, sade Bertrand Piccard när HBL träffade honom direkt efter det avslutade experiment­et.

En av höjdpunkte­rna i hans karriär var när han begav sig ut på den ensamma färden över Atlanten i Charles Lindberghs spår. Lindbergh har för Piccard alltid varit en hjälte – han hade träffat honom redan under sin barndom hemma i Schweiz.

När planet lyfte mitt i natten flög Piccard först över Frihetsgud­innan innan han satte kurs mot den europeiska kontinente­n. När månskenet glittrade i havet var det så otroligt vackert att han inte ville sova, fastän han var tvungen att göra det, högst 20 minuter i gången. För att hålla koncentrat­ionen på topp använde han sig av självhypno­s, medan Borschberg i sin tur gjorde yogaövning­ar.

Före experiment­et tränade de i simulator. Fast känslor kan man inte simulera – de utvecklar sig under flygningen och då gäller det att reagera på rätt sätt.

– Vet du vad som skrämmer mig? Att leva i en värld där det bränns en miljon ton bensin per timme som förstör klimatet och jordens resurser. Men att flyga i ett plan som är välbyggt och beprövat – det är en sällsynt gåva och ett privilegiu­m, säger Bertrand Piccard.

När han började utforma Solar Impulse-planet trodde ingen på pro-

Solar Impulse var en otrolig erfarenhet och en symbol, som visade att det finns nya teknologie­r och nya lösningar att utveckla. Bertrand Piccard

jektet. Men teknologin fanns redan i form av solpaneler och batterier. Det genialiska var att de användes på ett nytt sätt.

Sammanlagt jobbade 140 människor med projektet – det gällde att se till att piloterna höll rätt kurs och inte hamnade i oväder. En specialbyg­gd hangar blev lösningen efter en lång natt på flygplatse­n i Na- goya i Japan, där manskapet tvingades surra fast sig i de långa flygvingar­na för att förhindra att planet skulle blåsa bort.

Det krävs fantasi

– Det finns människor som helt saknar fantasi. Det fanns de som inte trodde att det första flygplanet skulle få någon användning. Det samma sade de om bilen och den första datorn. När min farfars far fick den första telefonen i Schweiz demonstrer­ade han den för sina kolleger från universite­tet i Basel. Men de sade bara; ”Jules – det är mycket intressant, men det har ingen framtid”.

Bertrand Piccard ägnar nu massvis med tid åt att prata med beslutsfat­tare och samla de olika ländernas ekologiska lösningar i sin ”Världsalli­ans för rena teknologie­r”. Häromdagen gick resan till Köpenhamn där HBL hade nöjet att träffa Piccard.

– Solar Impulse var en otrolig erfarenhet och en symbol, som visade att det finns nya teknologie­r och nya lösningar att utveckla.

– Nu handlar det om den andra etappen och om att söka lösningar som skyddar miljön på ett lönsamt sätt. Det är viktigt att precisera att det är lönsamt. Om vi ska lyckas måste vi prata så folk från industrin, finansvärl­den och politikern­a förstår oss, annars vågar de inte ändra sina vanor, förklarar Bertrand Piccard.

Han nämner den amerikansk­a presidente­n Donald Trump som ett exempel på hur viktigt det är att ta fram lönsamhets­frågan.

Nya ekologiska lösningar

– Det är inte USA som har dragit sig ur Parisavtal­et, det är Trump. I USA fortsätter satsningar på att utveckla ekologiska lösningar. Det är som en trend, fast många ännu inte har uppfattat det, eller känner till framstegen.”

När största delen av det traditione­lla bränslet blir till varm luft, kan den ekologiska energin lagras i batterier. Det är en win-win-situation där man tänker logiskt och inte bara ekologiskt, säger Bertrand Piccard.

– Ni i Norden är mycket mera ambitiösa än det övriga Europa när det gäller miljöfrågo­r. Hemma i Schweiz tror stora firmor fortfarand­e, att en omställnin­g kommer att kosta dem dyrt. De hänger inte med utveckling­en.

Den största utmaningen är att omställnin­gen går för långsamt.

– De politiska lagarna är tio år gamla och inte anpassade till snabba förändring­ar. Det betyder att det fortfarand­e är lagligt att förorena och förlora bränsle. Just nu förlorar vi hälften av den energi som vi använder. Med ny lagstiftni­ng kunde förorening­arna minska med 50 procent, säger Piccard och preciserar att det inte bara handlar om att producera ekologisk energi utan också att spara på resurserna.

– Jag tror inte att man kan ändra folks vanor, men man kan ge människorn­a flera och bättre alternativ.

 ?? Foto: Solar ImpulSe/JeaN reVIllarD ??
Foto: Solar ImpulSe/JeaN reVIllarD
 ?? FOTO: SOLAR IMPULSE/BERTRAND PICCARD ?? Bertrand Piccard tar en selfie från förarkabin­en.
FOTO: SOLAR IMPULSE/BERTRAND PICCARD Bertrand Piccard tar en selfie från förarkabin­en.
 ?? FoTo: JEAN REVILLARD / REZo ?? Auguste Piccard, Bertrand Piccards farfar, stiger ut ur sin stratosfär­iska ballong. Hans experiment banade vägen för moderna flygningar.
FoTo: JEAN REVILLARD / REZo Auguste Piccard, Bertrand Piccards farfar, stiger ut ur sin stratosfär­iska ballong. Hans experiment banade vägen för moderna flygningar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland