Hufvudstadsbladet

Fri Puigdemont manar till dialog

Carles Puigdemont har lämnat häktet i Neumünster i Tyskland där han hållits sedan den 25 mars. Den tidigare katalanske regionpres­identen manar till dialog mellan Spaniens regering och katalanska ledare för att lösa den politiska krisen.

-

Den tidigare katalanske regionpres­identenCar­les Puigdemont lämnade på fredagen häktet i Neumünster i Tyskland. Puigdemont uppmanar Spanien att släppa katalanska politiker som fängslats efter omröstning­en om katalansk själständi­ghet i oktober, och sade att nu är det dags för dialog mellan den spanska regeringen och katalanska ledare.

Puigdemont tilläts lämna häktet sedan han betalat borgen, enligt statsåklag­aren i delstaten Schleswig-Holstein. Efter frisläppan­det gjorde Puigdemont, klädd i mörk kostym, ett kort framträdan­de.

– Jag vill tacka alla för deras hjälp och solidarite­t, sade Puigdemont.

Han passade även på att uppmana Spanien att släppa katalanska politiker som fängslats efter omröstning­en om katalansk själständi­ghet i oktober, och sade att tiden var kom- men för dialog mellan den spanska regeringen och katalanska ledare.

– Vi har krävt dialog under flera års tid och vi har endast mötts av våld och förtryck, sade Puigdemont och fortsatte:

– Spanska myndighete­r har ingen ursäkt för att inte påbörja en politisk dialog med de katalanska politiska ledarna.

Tyska åklagare beslutade på torsdagen att Puigdemont inte kan lämnas ut till Spanien till följd av ankla- gelser om uppror i samband med folkomröst­ningen. Däremot skulle åtalet om korruption kunna vara grund för att begära honom utlämnad, skrev den tyska domstolen i ett uttalande.

Domstolen satte en borgenssum­ma på 75 000 euro för Puigdemont. Enligt villkoren får han inte lämna Tyskland och måste hålla polisen informerad om var han befinner sig.

 ?? FOTO: DPA/AP/TT/AXEL HEIMKEN ?? Den tidigare katalanske regionpres­identen Carles Puigdemont är fri mot borgen efter att ha suttit frihetsber­övad i Tyskland sedan slutet av mars.
FOTO: DPA/AP/TT/AXEL HEIMKEN Den tidigare katalanske regionpres­identen Carles Puigdemont är fri mot borgen efter att ha suttit frihetsber­övad i Tyskland sedan slutet av mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland