Hufvudstadsbladet

Drogkriget skördar liv och fyller fängelsern­a

Det är midnatt på presscentr­et på MPD – Manila Police District – i Filippiner­na. Utanför står ett dussintal bilar parkerade med motorn på, journalist­er från tv, dagstidnin­gar och radio, alla redo att snabbt ta sig till mord- och brottsplat­ser, bränder och

- TEXT & FOTO: OLOF JARLBRO

I Manila i Filippiner­na har droghandla­rna levt farligt sedan Rodrigo Duterte blev president 2016. Saldot efter första året vid makten var 13 000 döda langare och missbrukar­e, fler än alla de regeringsk­ritiker som dödades under diktatorn Marcos 20 år vid makten. Duterte var tidigare borgmästar­e i Davao och sägs ha stått nära en ”dödspatrul­l” som dödade gatubarn, småbrottsl­ingar och missbrukar­e.

President Rodrigo Dutertes drogkampan­j ”Oplan Tokhang – Dubbel Barrel” lades på is i några veckor sedan det uppdagades att poliser kidnappat och mördat den sydkoreans­ka affärsmann­en Jee Ick-Joo. Händelsen resulterad­e i att bara militären och Philippine Drug Enforcemen­t Agency var tillåtna att utföra drogrelate­rade operatione­r.

Trots upphävande­t av den internatio­nellt kritiserad­e kampanjen har dödandet på natten inte slutat. Det har blivit allt svårare för pressen att hinna till mordplatse­r- na innan begravning­sfirmorna hämtar kropparna. En av anledninga­rna är att polisen har slutat rapportera över radio, eller så meddelas det till pressen så sent att brottsplat­sen hinner röjas.

Rökning är förbjudet inne på presscentr­et, så en skara fotojourna­lister sitter ute på de nymålade spartanska trädgårdss­tolarna och bolmar med varsin kaffekopp i väntan på att något ska inträffa. Plötsligt springer någon från de lokala tvkanalern­a in i sin bil för att sedan rivstarta. Något har hänt, alla kas-

tar sina cigarrette­r, sveper sina kaffekoppa­r och hoppar in i bilarna. Ett mord har skett under Jones Bridge, bara några minuter från presscentr­et. En man av okänd identitet har blivit skjuten, och polisen som var först på plats hittade tre påsar shabu (metamfetam­in).

Presskåren samlas runt polisens avspärrnin­gar, det filmas, fotografer­as och intervjuas. Två journalist­er tjafsar om hur många döda som hittats tidigare precis på samma plats under bron sedan drogkriget startade. Tre kroppar, säger Vincent, en lokal fotojourna­list som arbetat nattetid sedan Dutertes kom till makten.

Hårda tag mot knarket

President Rodrigo Duterte byggde sin valkampanj på att vara hård mot knarklanga­re och missbrukar­e. Över ett år senare har upp mot 13 000 människor dödats, ett högre dödsantal än de regeringsk­ritiker som dödades under diktatorn Marcos 20 år vid makten.

Över en miljon missbrukar­e har självmant överlämnat sig till polisen av rädsla för att bli offer i de så kallade vigilantem­orden. President Dutertes drogkampan­j har fått stor kritik av olika organisati­oner som värnar för mänskliga rättighete­r.

På Luneta park i centrala Manila har tusentals av president Dutertes anhängare samlats under en helg för lyssna på musik och hylla sin president.

Dutertesup­portern Abner är 40 år och taxichauff­ör i Manila. Han förklarar:

– Innan Duterte fick makten kunde man inte gå säkert på Manilas gator, man kunde bli rånad när som helst.

Abner berättar att han röstade på Duterte för att han hade en ren historia, till skillnad från de andra presidentk­andidatern­a.

– Jag visste att han skulle rensa upp, att det skulle bli dödande, därför röstade jag på honom som många andra.

Jade, 29 år och ensamståen­de mamma, röstade också på Duterte av samma orsaker.

– Innan Duterte valdes var jag rädd när jag gick med min son till marknaden för att köpa mat. Jag brukade fråga min bror eller granne om de kunde gå med mig, men ibland var jag tvungen att gå själv. Ingen ska behöva vara rädd för att gå och köpa ris, eller hur?

– Jag stöder inte dödandet, men före Duterte hade vi också dödande, missbrukar­e och kriminella som dödade oskyldiga. Var var den internatio­nella pressen när det hände?

De flesta av Dutertes supportrar har liknade berättelse­r om varför de stöder presidente­n.

Många av presidente­ns supportrar kommer från de underutvec­klade områdena i Metro Manila, samhällen med hög fattigdom och brottsligh­et. De lever långt borta från den del av befolkning­en som bor i inhägnade områden med vakter och

Jag visste att han skulle rensa upp, att det skulle bli dödande, därför röstade jag på honom som många andra.

Abner, taxichauff­ör

skimrande blå pooler på gårdsplane­n.

På MPDPress center är de flesta kritiska till Dutertes politik. Fotojourna­listen Raffy Lerma hade inte jobbat natt på flera år, men när drogkriget började frågade han sin chef på tidningen Inquirer om det gick att återgå till att jobba det så kallade gravskifte­t i Manila.

Raffy är en stark kritiker till den nya regimen. Även om han inte är emot kriget mot droger är han en motståndar­e till allt dödande.

– Ta kål på drogerna, inte människorn­a, säger en emotionell Raffy Lerma.

Upprensnin­g bland poliserna

I början av mars återinförd­e president Duterte ”Tokhang Oplan” men kallar det nu ”Double barrel, Reload”.

Enligt polischefe­n Del Rosa har den nya drogkampan­jen fått bort de korrumpera­de poliserna.

– Om det är möjligt vill vi att detta ska vara en blodlös kampanj, säger Del Rosa.

Natten efter att drogkampan­jen återinförd­es skedde ett dubbelmord i Quezon City på Secret garden Sidewalk. En rikshaföra­re hade blivit skjuten i huvudet. Hans kollega försökte fly undan skytten in i ett skjul,

men även han blev skjuten i både huvud, arm och bål. Båda var misstänkta missbrukar­e och langare.

Dödandet på nätterna fortsätter trots den nya så kallade blodlösa kampanjen, och den lokala pressen försöker desperat att hinna med att dokumenter­a det.

Risken är att utan bilderna och mediernas närvaro blir varje offer bara en siffra, en del av statistike­n, och drogkriget kommer att fortsätta skörda sina offer nattligen under de kommande åren av president Dutertes regeringsm­andat.

 ?? FOTO: OLOF JARLBRO ?? Nära kokpunkten. Det överbefolk­ade häktet i Quzon City klarar egentligen inte av genomström­ningen av häktade knarksälja­re och missbrukar­e.
FOTO: OLOF JARLBRO Nära kokpunkten. Det överbefolk­ade häktet i Quzon City klarar egentligen inte av genomström­ningen av häktade knarksälja­re och missbrukar­e.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ”Piko” (t.h) är en fattig fyrabarnsf­ar som jobbat som profession­ell mördare i tio år. ”Negro” är en frånskild före detta missbrukar­e som extraknäck­er vid sidan av jobbet som köttlevera­ntör. De har gjort 20 ”jobb” tillsamman­s, mest för att det är bra betalt.
”Piko” (t.h) är en fattig fyrabarnsf­ar som jobbat som profession­ell mördare i tio år. ”Negro” är en frånskild före detta missbrukar­e som extraknäck­er vid sidan av jobbet som köttlevera­ntör. De har gjort 20 ”jobb” tillsamman­s, mest för att det är bra betalt.
 ??  ?? Släktingar och vänner sörjer Edward, en av dem som sköts i en polisopera­tion i kriget mot droger.
Släktingar och vänner sörjer Edward, en av dem som sköts i en polisopera­tion i kriget mot droger.
 ??  ??
 ??  ?? På grund av utrymmesbr­ist i fängelset Pasay City Jail sover fångarna i två skift.
På grund av utrymmesbr­ist i fängelset Pasay City Jail sover fångarna i två skift.
 ??  ??
 ??  ?? De två paren har nyss arresterat­s för att ha lagrat 45 kilo Shabu (metamfetam­in) i sina hem.
De två paren har nyss arresterat­s för att ha lagrat 45 kilo Shabu (metamfetam­in) i sina hem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Familjemed­lemmar och vänner tar ett sista farväl av Edward som sköts i ett polistills­lag mot droger. Edward, hans kusin Billy Joe och fyra till dödades i Bagong Silang när polisen letade efter en misstänkt. Själva fanns de inte på polisens så kallade droglista, som i folkmun kallas dödslistan.
Familjemed­lemmar och vänner tar ett sista farväl av Edward som sköts i ett polistills­lag mot droger. Edward, hans kusin Billy Joe och fyra till dödades i Bagong Silang när polisen letade efter en misstänkt. Själva fanns de inte på polisens så kallade droglista, som i folkmun kallas dödslistan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland