Hufvudstadsbladet

Färre kurser och hopslagna grupper

-

De svenska gymnasiern­a förlitar sig på fonder, uthyrning och osthyveln för att få pengarna att räcka till.

På Mattlidens gymnasium har nedskärnin­garna tvingat personalen att möblera om schemat för kursutbude­t i flera olika etapper.

– Vi har bland annat gått in för att slå ihop undervisni­ngsgrupper för att effektiver­a undervisni­ngen. I vissa ämnen ordnar vi kurser bara vartannat år. Det är framför allt undervisni­ngen i korta språk, religion, filosofi och konst som har drabbats, säger rektor Saana Ruotsala (bilden) på Mattlidens gymnasium.

Trots att Esbo stad hör till landets rikaste städer har anslagen för kommunens gymnasier minskat stegvis. Under tidsperiod­en 2015–2018 försvann 180 euro per studerande, vilket sätter press på Mattlidens gymnasiums ekonomi.

– Vi har underteckn­at ett samarbetsa­vtal med Prakticum som hyr in sig hos oss regelbunde­t. Det gäller att använda alla utrymmen så effektivt som möjligt, säger Ruotsala.

På Tölö gymnasium i Helsingfor­s är det framför allt den bristande specialund­ervisninge­n som vållar oro.

– De svenska gymnasiern­a i Helsingfor­s delar på en speciallär­are, vilket innebär att våra studerande har tillgång till specialund­ervisning högst en eller två dagar i veckan. Vi skulle behöva en egen speciallär­are, men de resurserna finns inte, säger biträdande rektor Joakim Häggström på Tölö gymnasium.

På Helsinge gymnasium i Vanda har det alltid varit knappt om resurser oavsett vilken regering som är vid makten.

– Vi har en längre tid förlitat oss på externa finansiäre­r i form av fonder, stiftelser och privata donationer, säger rektor Johanna Blomstedt på Helsinge gymnasium.

Vanda stad har till stora delar kompensera­t det statliga bortfallet för kommunens gymnasier, men för ett litet minoritets­gymnasium är det ändå kärvt då potten fördelas. Det gäller att lobba beslutsfat­tarna för att det ekonomiska pusslet ska klaffa.

– Vi får äntligen en egen speciallär­are nästa höst. Vi har väntat länge på det beskedet, säger Blomstedt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland