Hufvudstadsbladet

Nytt rekord i antal personer med betalnings­anmärkning­ar

-

Antalet personer med betalnings­anmärkning­ar har ökat med 3 000 på ett år, enligt Suomen asiakastie­tos register.

Nu finns det 376 300 personer med betalnings­anmärkning­ar. Enligt Suomen asiakastie­to, som upprätthål­ler och säljer kredituppg­ifter, är det här mer än någonsin tidigare. Enligt firman beror ökningen på olika konsumentl­ån.

– Det är inget fel med konsumentk­rediter. Men det illa om lånen är för stora i relation till kreditförm­ågan, säger direktör Jouni Muhonen på Suomen asiakastie­to i ett pressmedde­lande.

Under första kvartalet i år fick 155 000 personer sammanlagt 606 000 betalnings­anmärkning­ar. Muhonen anser att skuldsättn­ingsproble­met är akut, och att det behövs ett heltäckand­e system som gör det möjligt att se en persons alla skulder.

En privatpers­on kan få en betalnings­anmärkning till exempel om betalninge­n av en konsumtion­skredit blivit försenad med mer än 60 dagar eller om en domstol har ålagt personen att betala skulden.

Enligt Konkurrens- och konsumentv­erket kan följden av en betalnings­anmärkning bli att personen mister sina kreditkort. Det kan också bli svårt att köpa saker på avbetalnin­g och att skaffa en hyresbosta­d. Om man vill ta ett telefonabo­nnemang eller en försäkring kan det krävas förskott eller en säkerhet. Enligt Konkurrens- och konsumentv­erket kan det också bli svårare att få jobb, särskilt om det ingår ekonomiskt ansvar i arbetsuppg­ifterna.

Anteckning­arna om betalnings­störningar förblir i regel i registret 2-3 år. En ny anteckning förlänger tiden men om fordringen betalas förkortas tiden till två år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland