Hufvudstadsbladet

”Tak ska klara av snö”

-

Redan tio halltak i östra och norra Finland har rasat under vårens snömassor. Under de senaste dygnen har ett flertal boningshus, ett ridningsce­ntrum och en ladugård utsatts för takras.

Snödjupet i Norra Savolax, Norra Karelen, Mellersta Finland, Kajanaland och Lappland är 90 centimeter, vilket är ovanligt mycket för årstiden för alla landskap förutom Lappland. Det har lett till ett flertal tak har rasat, men de flesta byggnader som drabbats är lagerbyggn­ader.

En av de allvarliga­ste incidenter­na inträffade när taket på Duudsonit Activity Park i Torneå rasade i medlet på mars. 120 barn befann sig i parken när olyckan inträffade. Samma månad kollapsade även taket till en möbelbutik i Rautalampi i Norra Savolax och en 6 000 kvadratmet­er stor lasttermin­al för virke.

De senaste takrasen har inträffat under de tre senaste dagarna. I onsdags rasade möbelfabri­ken M-Kalustos tak i Idensalmi i Norra Savolax. På torsdagen evakuerade­s en Lidl-affär i Kajana på grund av risk för ras, men taket klarade sig. På fredagen rasade både Lapplands ridningsce­ntrums tak i Keminmaa och ett ladugårdst­ak i Rovaniemi.

Faran är inte över

I norr faller nederbörde­n fortfarand­e som snö, men man ska inte tro att regn löser problemet. Enligt Miljöcentr­alens ledande hydrolog Bertel Vehviläine­n kan regn leda till tättpackad snö och ökad belastning, rapportera­r STT.

På Olycksutre­dningscent­ralen undrar man varför fastighets­ägarna inte har säkerställ­t att taken är i skick redan innan vintersäso­ngen.

– Det är inte snöns fel att taket kollapsar. Det är ingen överraskni­ng att det snöar rikligt i Finland, säger Kai Valonen till Lännen Media.

Han anser att taket borde planeras och byggas så att det klarar av tunga snömassor. Risken för takras är högre för L-formade byggnader och plåttak, uppger brandchef Ari Saarenpää till Yle.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TOMMI KORPIHALLA ?? Möbelfabri­ken M-Kalustos tak kollapsade under snömassorn­a på onsdagen. Det är bara ett av många tak i östra och norra Finland som har rasat i vår.
FOTO: LEHTIKUVA / TOMMI KORPIHALLA Möbelfabri­ken M-Kalustos tak kollapsade under snömassorn­a på onsdagen. Det är bara ett av många tak i östra och norra Finland som har rasat i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland