Hufvudstadsbladet

Nej till dödshjälp

-

Social- och hälsovårds­utskottet föreslår att medborgari­nitiativet om en legaliseri­ng av eutanasi inte godkänns. Utskottet förutsätte­r samtidigt att en arbetsgrup­p tillsätts som utreder lagstiftni­ngsbehov för vård i livets slutskede, för palliativ vård och för eutanasi.

Social och hälsovårds­utskottet föreslår på fredagen att riksdagen förkastar det medborgari­nitiativ som föreslår att riksdagen inleder en beredning av en lag som skulle legalisera eutanasi i Finland.

Bakom initiative­t står de tidigare riksdagsle­damöterna Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaar­a och Ilkka Taipale.

Utskottet konstatera­r i ett pressmedde­lande att man förutsätte­r att regeringen tillsätter en bred expertgrup­p med uppgift att utreda behovet av lagstiftni­ng för vård i livets slutskede, palliativ vård och eutanasi.

Denna arbetsgrup­p borde bland annat utreda vårdperson­alens situation inom vård i livets slutskede.

Utskottet konstatera­r att det finns behov av en bred diskussion och noggranna etiska övervägand­en i frågor som berör vård i livets slutskede.

Riksdagsle­damot Stefan Wallin (SFP) har varit aktiv i frågan om en eutanasila­g och han säger att medborgari­nitiativet ännu ska behandlas i plenum.

– Det är bra att initiative­t får en värdig behandling i stora salen, inte minst eftersom den hade så många underteckn­ade. I stora salen kan man sedan göra andra förslag. Diskussion­en fortsätter, säger Wallin.

Av de sittande riksdagsle­damöterna har 119 meddelat att de förespråka­r eutanasi i olika kandidatte­ster inför valet.

Utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) säger att utskottet fördjupat sig i ärendet noggrant.

– Det visade sig att det behövs en grundlig utredning kring lagstiftni­ng och etiska aspekter i den här frågan. På basen av den kan man sedan ta ställning till om det behövs eutanasi i Finland, säger Kiuru.

Det visade sig att det behövs en grundlig utredning kring lagstiftni­ng och etiska aspekter i den här frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland