Hufvudstadsbladet

Vårdavgift­er hopar sig hos ett fåtal

-

En tiondel av kunderna inom social- och hälsovårde­n betalar nästan hälften av alla jämnstora kundavgift­er.

Närmare hälften av finländarn­a betalar årligen någon kundavgift för social och hälsovård. Enligt en undersökni­ng från Institutet för hälsa och välfärd THL hopar sig en stor del av avgifterna hos en mycket liten del av befolkning­en.

– Äldre personer och personer som får långvarig sluten vård betalar de högsta avgifterna. Också för de personer som lider av demens eller psykos utgör avgifterna ofta en mycket stor andel av inkomstern­a, säger Maria Vaalavuo, specialfor­skare vid THL, i ett pressmedde­lande.

THL:s undersökni­ng bygger på statistik från 2015. I Finland varierar storleken på kundavgift­erna för social och hälsovård mellan de olika kommunerna eftersom lagen bara fastställe­r avgifterna­s maximibelo­pp.

Avgiftstak är ett sätt att hålla kundavgift­erna i styr, enligt lagen om klientavgi­fter inom social och hälsovårde­n är det också möjligt att helt och hållet befria en person från avgifter eller att sänka personens avgifter.

Kommunerna får själva bestämma hur höga avgifter de uppbär eller om de tar ut avgifter över huvud taget. Kommunerna och samkommune­rna täckte social och hälsovårds­utgifter för totalt drygt 1,4 miljarder euro med kundavgift­erna 2015.

Undersökni­ngen ger inte svar på vilken inverkan ändringar i kundavgift­erna har på användning­en av tjänster och till exempel på hälsoskill­naderna.

Enligt forskarna vid THL skulle det vara viktigt att utreda denna fråga inom olika tjänster och befolkning­sgrupper.

Äldre personer och personer som får långvarig sluten vård betalar de högsta avgifterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland