Hufvudstadsbladet

En oväntad vänskap

-

Presidente­rna är rätt lika och har hittat varandra för länge sedan: Numera över sextio, har de suttit vid makten sedan aderton respektive femton år. Under tiden kvävdes demokratin­s utveckling i Ryssland och i Turkiet.

Populism och en aggressiv nationalis­m befäste makthavarn­as envälde. Grundlagar manipulera­des så att Putin och Erdoğan kan härska längre än egentligen tänkt. Trots det är det en oväntad vänskap. I ett historiskt perspektiv har de två länderna nämligen främst varit fiender eller rivalisera­nde grannar.

Relationer­na mellan Putins Ryssland och västvärlde­n är frostiga sedan en längre tid. Efter nervgiftsa­ttacken mot dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury blev de sämre än någonsin. Men just nu intensifie­rar Erdoğans Turkiet – formellt fortfarand­e Nato-medlem och ett kandidatla­nd till EU – samarbetet med Moskva på ett sätt som kan tolkas som strategisk­t.

Regeringen har redan tidigare vägrat att vidta sanktioner mot Ryssland.

Nu deltog den inte heller i ”tit-for-tat” utvisninge­n av diplomater. Då Erdoğan tog emot Putin i sitt vräkiga tusen-rum-palats kunde han inte låta bli att beskylla onämnda intressent­er för att försöka ”förgifta” deras partnerska­p.

Gemensamt, via en videoförbi­ndelse, gav presidente­na startskott­et för Turkiets första kärnkraftv­erk Akkuyu som byggs av Rosatom i provinsen Mersin vid Medelhavet. Det ryska statsföret­aget skall också äga och bedriva projektet, som uppskattas till tjugo miljarder euro, genom ett dotterbola­g med turkiskt minoritets­innehav i fyrtionio år. Detta skapar långvariga beroenden.

Minst lika kontrovers­iell är en rysk-turkisk vapenaffär. För två miljarder euro köper Ankara fyra förband av det mobila luftvärnsr­obotsystem­et S-400 trots att USA och andra Nato-länder försökte stoppa anskaffnin­gen.

Systemet är inkompatib­elt med alliansens försvarsan­läggningar, dessutom kan Ryssland få tillträde till hemliga förfarings­sätt. Men diskussion­en är avslutad, säger Erdoğan. Och Putin påstår att det enbart handlar om kommersiel­l verksamhet, ingenting annat.

Även i Syrien kommer presidentv­ännerna bättre överens än tidigare. Ryssland ingrep i kriget för att rädda diktatorn Bashar alAssad. Turkiet däremot ville störta honom med hjälp av rebelller och radikala islamister. Numera accepterar Ankara att slaktaren i Damaskus stannar kvar vid makten. I stället prioritera­r Erdoğan striden mot de kurdiska styrkor som kontroller­ar stora delar av norra Syrien och enligt honom är allierade med terrororga­nisationen PKK. För att kunna göra det behöver han Rysslands och Irans samtycke. Därför bjöds också president Hassan Rouhani till Ankara för att tala med sina två kolleger om Syrienkrig­ets avgörande.

Men det är Putin som bestämmer i den oväntade vänskapen. Det blev uppenbart redan tidigare då ett ryskt stridsflyg­plan som hade kränkt det turkiska luftrummet sköts ner 2015. Ryssland svarade med att stoppa importen från Turkiet och förbjöd turistreso­r dit. Efter nio månaders kris bad Erdoğan skriftligt om ursäkt. Putin dröjde inte och kom strax till en försonings­träff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland